23. srpnja, 2024.

KSENIJA ABRAMOVIĆ: UBIJENI FRANJEVCI VJEROVALI SU U BOGA, A NE U »BOGOVE« KAPA PETOKRAKA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 8. veljače 2015. (Damir Šimić / hrsvijet.net) – Ksenija Abramović, producentica filma »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« u razgovoru za HRsvijet govori o brutalnosti jugoslavenskih komunističkih vlasti iskazanoj nad 66 hercegovačkih franjevaca do čega je došla radeći na ovom filmu čija je predpremijera zakaza za srijedu 11. veljače u Zagrebu.
Izravan povod ovom razgovoru je dokumentarni filma »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« čija bi premijera trebala uslijediti ovih dana. O kakvom filmu je riječ?
Tema tog 60-minutnog filma u produkciji Laudata je ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca, žrtava komunističko-partizanskih zločina, za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. Od njih 66, zna se za grobove 33. Od toga su 24 pokopana u širokobriješkoj samostanskoj crkvi, za kostima ostalih još se traga. Film pokazuje kontekst toga vremena i pripovijeda o načinu masakra duhovno, intelektualno, ljudski vrsnog naraštaja franjevaca koji taj hercegovački kraj svojom vjerom, poukom i ljubavlju natapaju od 14. st. Kad su komunističko-partizanske snage zauzele područja koja su bila pod vlasti NDH, slijedila je krvava odmazda nad duhovnim pastirima i hrvatskim pukom.
Tko je nalogodavac tih zločina?
Za pokolj je bila zadužena posebna postrojba koja je izravno odgovarala vrhovnom komandantu NOV-a Josipu Brozu Titu. Ulazili su u sela s hrvatskim katoličkim pukom imajući popise ljudi koji im se nisu željeli priključiti i koje je trebalo likvidirati. Popise su sastavili članovi partijskih ćelija tih mjesta. Kako bi zataškali zločine, egzekutori su tijela žrtava bacali u jame i škrape diljem BiH. Svjedoci su u strahu od odmazde šutjeli. Završetkom Drugog svjetskog rata, ubijanje je preraslo u progone preživjelih. U montiranim sudskim procesima, brojno svećenstvo početkom 1950-ih završavalo je u jugo-komunističkim tamnicama na dugogodišnjim kaznama. Kardinal Alojzije Stepinac je robijao u Lepoglavi, mostarski biskup Petar Čule u Zenici. U filmu se, npr., navodi kako je mjesecima najveći samostan bio u Kazneno popravnom domu Zenica, kad je po tridesetak fratara u isto vrijeme odležavalo kaznu.

Cjelokupni članak možete skinuti u pdf obliku ako kliknete na priloženu datoteku, a možete ga pročitati i ovdje.

Priložena datoteka:
nisu-vjerovali-u-kape-petokrake.pdf

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x