23. srpnja, 2024.

PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. ILIJE PROROKA U D. M. OGRAĐENIKU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

D. M. Ograđenik, 21. srpnja 2022. (brotnjo.info / Lucijana Kožul) – U srijedu, 20. srpnja, u D. M. Ograđeniku proslavljen je blagdan sv. Ilije Proroka, zaštitnika ovoga mjesta. Na vidikovcu Gradina, kod zavjetnog zvonika, sv. misno slavlje predslavio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Crkveni odbor i Mjesna zajednica D. M. Ograđenika te zaseoka Barbarići prije godinu dana započeli su dogradnju i rekonstrukciju zvonika sv. Ilije koja je uspješno dovršena.

Fra Miljenko se u svojoj propovijedi osvrnuo na patnje hrvatskog naroda kroz povijest, kako su pokušavali uzeti nam i vjeru i ozemlje, pretvoriti nas u nešto drugo ali hrvatski narod nije se dao. »Stojimo na mjestu gdje se žestoko susreće povijest. I samo ime ovoga mjesta to nam navješćuje: Gradina. Nekada su ovuda krstarili ili živjeli Iliri te ovdje sebi gradili postojbinu. Bilo je to, po svemu sudeći, još u vrijeme Sv. Ilije proroka kojega danas slavimo. Imali su svoja razna božanstva, dok je Ilija zagovarao vjeru u samo jednoga Boga, zvanog Jahve. Njih i njihovih bogova danas se tek spominjemo, a Ilijin Bog je ostao i zavladao ovom kuglom zemaljskom. Poruka je to svima nama. Svakodnevno nam se nude različiti bogovi u ovom ili onom obliku. I obećaju nam sretan život ovozemaljski, kao što je zlo slično obećavalo Adamu i Evi. Tko zagrize taj mamac, pokajat će se kao što su se njih dvoje pokajali. Budimo među onima koji idu putem svoga Gospodina i kaju se za sve one trenutke kada im se omaklo drukčije. Samo narod koji takve baštini ima sretnu budućnost.« Dalje je naglasio: »Prisjetimo se i jedne crtice iz povijesti ovoga zvonika. Kao što znamo, napravljen je početkom osamdesetih godina prošloga st. Zvona su mu zvonila da bi rastjerala tmurne oblake koji su se znali nadviti nad mukom zasađene usjeve od čega se zapravo živjelo. Ali su zazvonila i kada je umro, malo je reći diktator, zločinac Josip Broz Tito. Ne treba vama tumačiti da to nije bilo zbog žalosti. Uostalom, svojim dolaskom i milicija je to zorno posvjedočila. Ovakav stav našega puka prema vjeri i domoljublju danas se dobro oslikava na onom Groblju mira na Bilima. Nikla je tu crkvica posvećena Sv. Josipu, nikla je kosturnica za posmrtne ostatke onih za koje se ne zna tko su. Ali su stali nicati i bijeli križevi, tisuće njih, za one koje je pozobao Drugi svjetski rat i poraće. Na njima je ime pokojnika, ime oca, godina rođenja i godina smrti. Nisu hladni broj, već osobe koje imaju svoje podrijetlo. Te križeve podižu obitelji ubijenoga preko povjerenstava u svojim općinama. Trebamo se moliti ne samo kao pojedinci za svoje mrtve, već i kao hrvatska i katolička zajednica. Sve nam ovo svjedoče i pobijeni franjevci Hercegovačke provincije. Njih 66. Predstavljali su najprije kapelane, župnike, profesore u glasovitoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu, predstavljali su još mnogo toga i dali život za svoja uvjerenja. Protivnici su mislili da će završiti s tim njihovim svjedočenjem vjere i domoljublja ako ih pobiju. I naravno da su se prevarili. Stavili su nam ih zapravo za primjer i mi danas radimo na tome da ih jednoga dana Crkva proglasi blaženima i svetima, odnosno mučenicima«, rekao je fra Miljenko.

Framaši iz župe Čerin čitali su čitanja i pjevali na sv. misi. Sve je, pak, izravno prenosila TV Maria Vision Međugorje.

Nakon sv. mise na sportskom centru nastavljen je bogat kulturno zabavni program. U ovoj prigodi organizatori su dodijelili zahvalnice najznačajnijim donatorima koji su pomogli dogradnju zavjetnog zvonika sv. Ilije.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x