02. prosinca, 2023.

ŽRTVE TOTALITARIZMA POSTAJU SVETCI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 12. rujna 2018. (Lucijana Kožul) – Novinarka radiopostaje Deutsche Welle Vera Soldo objavila je 11. rujna 2018. na njihovom portalu razgovor s vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenkom Stojićem te Seadom Đulićem, predsjednikom Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Mostar. U razgovorima se spominju jugokomunistički zločini na području Hercegovine, posebno zločini na Širokom Brijegu gdje su franjevci pobijeni i zapaljeni.

Fra Miljenko Stojić govori kako se jugokomunistički zločini u Hercegovini skoro pola stoljeća nisu smjeli spominjati, tek nakon dolaska demokracije počinje potraga za posmrtnim ostatcima pobijenih franjevaca. Svi oni koji su spominjali nešto o zločinima na Širokom Brijegu, bili bi uhićivani. Ratno sklonište gdje su fratri ubijeni jugokomunisti su zatrpali i dotični se nisu smjeli iskapati. Također fra Miljenko opovrgava laži kojima je jugokomunistički totalitarizam desetljećima pravdao smaknuća hercegovačkih franjevaca. »Fratri su optuživani da su prilikom napada jugokomuniste polijevali vrelim uljem i pucali na njih, što je velika laž jer se vidi da je to potpuno nemoguće i po samostanskoj arhitekturi. Ali, što je možda i najvažnije, njihovi planovi za napad pokazuju da svega toga nije bilo. Do tih planova, dokaza, 1971. uspio je doći fra Andrija Nikić u Vojnom arhivu u Beogradu.« Još uvijek nema pronalaska odgovornih za zločine. Fra Miljenko kaže kako ni Hrvatska ni BiH nisu odradile svoj dio posla glede ovoga te dodaje da to nije na Vicepostulaturi, ona traži žrtve a ne zločince kako bi jednoga dana bile uzdignute na čast oltara.

Sead Đulić kaže kako se događaji iz veljače 1945. moraju istražiti i pravno kazniti, te će do kraja ove godine biti podnesena prijava nadležnom tužiteljstvu protiv nepoznatih počinitelja. Nejasno je kako se nijedno tužiteljstvo nije bavilo ovim događajem. »Također, niti jedan političar ili stranka ovo pitanje u pravnom smislu nije tretiralo. U političkom jest, pa se onda nameće logičan zaključak: ne koriste li političari i ovu situaciju za vlastite političke bodove te im odgovara držati ga što duže otvorenim«, kaže Đulić. »Svi moramo imati snage suočiti se s prošlošću kakva god ona bila. Neke činjenice svi moramo prestati glorificirati i raditi zamjene teza. Kad za to smognemo snage, onda ćemo imati snage i vlastitoj djeci reći istinu o našim očevima i djedovima. I tada će doći katarza, a s njom i oprost, pomirenje i izgradnja budućnosti«, naglašava Đulić.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x