21. travnja, 2024.

ŽEPČE, SARAJEVO, BUGOJNO: PROMOCIJA FILMA »IN ODIUM FIDEI – IZ MRŽNJE PREMA VJERI«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 21. travnja 2015. (K. A. / Laudato) – Nakon četverodnevnoga pohoda krajem ožujka južnom dijelu BiH, Hercegovini, dokumentarni film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri« svoj travanjski promotivni put započinje u središtu Bosne u tri značajne sredine: Žepče, srijeda, 22. travnja, Dom kulture, u 19,00; Sarajevo, četvrtak, 23. travnja, Katolički školski centar sv. Josipa, u 19,00; Bugojno, petak, 24. travnja, dvorana Hrvatskog doma, u 19,00. Prikazivanje filma u tim gradovima izraz je želje bosansko-hercegovačkih domaćina da se upoznaju sa stradanjem šezdeset i šest franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM 1945. koje su pobili jugokomunisti. Kao dio jednog narodnog tijela i jedne zajednice Crkve u Hrvata, predstavljanjem filma žele izraziti vjerničku, bratsku i nacionalnu suosjećajnost prema toj velikoj žrtvi hrvatskog naroda i Katoličke Crkve. U izrazu pijeteta prema tom smaknuću vrsne franjevačke duhovno-intelektualne zajednice, neminovno je istaknuti i veliko stradanje Franjevačke provincije Bosne Srebrne u Drugom svjetskom ratu i poraću, koja je po broju svojih ubijenih redovnika/svećenika u vrhu stradanja Crkve u Hrvata. Bit će ovo prigoda povezati hrvatski narod u zajedničkom osjećaju svoje pripadnosti jednom nacionalnom biću koje je u povijesti doživjelo veliko trpljenje, no unatoč različitoj teritorijalnoj i državnoj pripadnosti i povijesnim nedaćama, ne gasne zajedništvo jedinstva u istom vjerničkom i domoljubnom duhu.

Film »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«, redateljice i scenaristice Nade Prkačin, u produkciji Laudata, u šezdeset minuta autentičnih iskaza svjedoka i dokaza iz arhiva prikazuje kontekst i način kako je tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću ubijeno šezdeset i šest hercegovačkih franjevaca, od kojih je više od polovice iz samostana na Širokom Brijegu. Za trideset i troje njih znaju se grobovi, dvadeset i četiri su pokopana u širokobriješkoj samostanskoj crkvi. Za posmrtnim ostatcima ostalih još se traga.

Ove godine je 70. obljetnica toga stradanja, te se Laudato snimanjem i predstavljanjem filma angažirao u otkrivanju desetljećima zataškavane istine koja je u svom ne-spomenu i sustavnom krivotvorenju, što je činio jugokomunistički režim, omalovažavala žrtvu mučenika i poruke koju taj čin, kao i posljedice koje je proizveo u nastojanju za brisanjem narodne memorije, ima za društvo u cjelini.

Na promocijama filma nazočnima će se prigodnom riječju obratiti producentica filma Ksenija Abramović, redateljica Prkačin te predstavnici domaćina gdje se film prikazuje.

Laudato vas poziva – upoznajte plemenitost svojih duhovnih pastira, učitelja i predaka! Dođite u Žepče, Sarajevo i Bugojno na predstavljanje filma »In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri«!

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x