20. lipnja, 2024.

ZBORNIK U SPOMEN NA ŽRTVE KOMUNISTIČKIH ZLOČINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Odžak, 27. travnja 2009. (IKA) – Ovih dana iz tiska je izašla knjiga »Odžak – pouka povijesti«. Knjiga sadrži predavanja koja su održana u Odžaku 24. svibnja 2007. na znanstvenom skupu »Da im spomen očuvamo«. Biskup iz Mostara dr. Ratko Perić govorio je na temu »Sjećanje kao bitna sastavnica identiteta jednog naroda«. O Bleiburškoj tragediji u svjetlu Rezolucije Vijeća Europe govorio je dr. Josip Jurčević iz Zagreba. Treću temu »Partizanska i komunistička represija i zločini na području Slavonije« obradio je dr. Mato Artuković iz Slavonskog Broda. Pokojni fra Grga Vilić govorio je o stradanju Hrvata – katolika Podvučijaka 1941 – 1945. Tema predavanja vlč. Ante Burića bila je »Burića štala, rana i ponos Garevca«, u kojoj je obradio stradanje hrvatskih branitelja iz sela Garevca kod Modriče. Dr. Tomo Vukšić, profesor Vrhbosanske teologije u Sarajevu, govorio je o stradanju crkvenih osoba iz BiH u tijeku II. Svj. rata i neposredno poslije njega. Znanstveni skup zaključio je gospićko senjski biskup dr. Mile Bogović temom »Kršćansko shvaćanje žrtve i Crkva hrvatskih mučenika na Udbini«.

U Zborniku se nalazi i propovijed biskupa Bogovića održana 25. svibnja 2007. na euharistijskom slavlju na spomen groblju u Posavskoj Mahali. Zborniku je pridodan dokumentarni film u kojem živi svjedoci tih događaja govore o svojim osobnim stradanjima, kao i stradanjima svoje rodbine i susjeda. Film je režirao Mario Raguž, urednik i novinar HRT-a. Na kraju je doneseno slikopisno sjećanje na Desete dane sjećanja stradanja hrvatskih branitelja i civila na završetku II. Svj. rata u odžačko-modričkom kraju.

Zbornik su izdali Hrvatsko kulturno društvo Napredak – podružnica Odžak, Hrvatski institut za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda te katoličke župe Doborskog dekanata. Zbornik je uredio dr. Ivo Balukčić, odžački župnik i doborski dekan, a tiskao Grafostil iz Odžaka.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x