20. travnja, 2024.

ZBOR »LAUDATE DOMINUM« ODRŽAO KORIZMENI KONCERT U NOVOM SARAJEVU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 7. ožujka 2024. (nedjelja.ba) – U župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu u sklopu ciklusa koncerata »KoncertiDA« danas je, u četvrtak 7. ožujka, zbor »Laudate Dominum« održao korizmeni koncert. Pod dirigentskom palicom Nikole Sabljića izveli su ukupno 13 skladbi među kojima su bile i neke od najpoznatijih korizmenih pjesama s hrvatskog govornog područja poput: Svetom križu; Cjelivat ću, Gospodine; Ja se kajem; Na Maslinskoj tužnoj gori; K tebi vapim, Bože moj. Ovom prilikom prvi put izvedena je četveroglasno za mješoviti zbor skladba Širokobriješkim mučenicima čije je riječi napisao fra Ante Marić, a skladao ju je fra Stanko Mabić. Nastup su završili Gospinim plačem.

Okupljene u crkvi u Novom Sarajevu, njih 60-ak, prije koncerta u svojstvu domaćina pozdravio je župnik vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije. Najprije je podsjetio na misli pape Franje upućene glazbenicima sredinom prosinca 2023. kada ih je susreo u Vatikanu te im tom prigodom poručio kako je glazba poziv i put do mira. »Vođeni tim mislima i mi živimo ovo korizmeno vrijeme kako bismo u miru s Bogom i s našim bližnjima dočekali najveću kršćansku svetkovinu – Uskrs. U toj pripravi osim konkretnih odricanja kojima vježbamo svoje tijelo važno je i ono čime hranimo svoj duh. Korizmene skladbe i pjesme pomažu nam za bolje razumijevanje otajstva Kristove muke, smrti i uskrsnuća kako svoj pogled ne bismo zadržali samo na Velikom petku i križu, nego kako bismo s nadom, vjerom i pouzdanjem iščekivali nedjelju uskrsnuća. Stoga večerašnji koncert trebamo promatrati najprije kao jednu korizmenu duhovnu obnovu koja će nam pomoći poštovati život, stvarati duh zajedništva, osjetiti Božju blizinu i koja nam otvara mogućnost za susret s našim bližnjima«, istaknuo je vlč. Kustura uz izraze zahvale izvođačima i svima koji su pomogli organizaciju koncerta.

Na kraju se nazočnima obratio i vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić koji je zahvalio izvođačima na izvrsnom koncertu te im je zaželio da u skladu s imenom zbora i dalje hvale Gospodina. Kao znak zahvale uručio im je krunicu te im poručio da u svoje molitve uključe i njega.

Inače, korizmeni koncert bio je ujedno šesti po redu u drugoj sezoni KoncertiDA te je poslužio kao svojevrsna duhovna priprava za nastupajuće uskrsne blagdane. Za to su se svojom izvedbom pobrinuli gosti iz Hercegovine. Zbor Laudate Dominum, čiji članovi dolaze iz osam župa: Humac, Studenci, Veljaci, Čerin, Vitina, Mostar, Klobuk i Polog, osnovan je u listopadu 2020. spontanim okupljanjem mladih u crkvi Sv. Kate u Ljubuškom.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x