20. srpnja, 2024.

ZAPOČINJU »DANI POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 29. siječnja 2024. (Lucijana Kožul) – Na Širokom Brijegu uobičajeno će početkom veljače, ove godine 2. – 7., biti održani »Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u povodu 79. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću. Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Sve će zemaljskim vezama (92.7, 93.1 i 102.3 MHz) te preko interneta uživo prenositi Radiopostaja Široki Brijeg (www.radiosirokibrijeg.com).

Vicepostulator će 2. veljače u 10.00, zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji. Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom rata i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno 2.189 osobe, iz ŽZH 7.128, iz BiH oko 50.000 Hrvata katolika, a crkvenih osoba krštenih u BiH 225. Zbog toga je grad Široki Brijeg 7. veljače proglasio »Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk«, a ŽZH »Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja«.

Sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. U posljednje vrijeme kroz prva tri dana predvode ih župnici rodnih župa pobijenih hercegovačkih franjevaca. U 17.30 je molitva krunice, a u 18.00 sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana, u nedjelju, sv. misu predvodi i na njoj propovijeda fra Marin Karačić, župnik u Gorici-Sovićima (2-ojica ubijenih), sutradan, u ponedjeljak, fra Dario Dodig, gvardijan i župnik na Humcu (2-ojica ubijenih) te u utorak 6. veljače fra Mario Knezović, župnik u Kočerinu (2-jica ubijenih).

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na »XIII. natječaju Stopama pobijenih« s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti mladež, drugoga pučkoškolci, a trećega odrasli.

Na sami dan Obljetnice, u srijedu 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24-ica ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

U nedjelju, 4. veljače, u 17.00 očekuje se dolazak sudionika »Mimohoda sjećanja« koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočiti krunici i sv. misi u samostanskoj crkvi.

Ovdje možete skinuti program u pdf ili jpg obliku.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x