18. srpnja, 2024.

ZAPOČELI 2. DANI POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 5. veljače 2012. (Gojko Jelić / Vicepostulatura) – Sinoć, u subotu, 4. veljače u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu u 18.00 započeli su 2. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. Sjećanje je to na ona vremena kad su komunisti tijekom Drugog svjetskog rata i poraća ubili 66 hercegovačkih franjevaca. Budući da Hercegovačka franjevačka provincija drži da su nevino pobijeni, nastoji se skupiti građa i svjedočenja da ih Crkva jednoga dana proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima.

Zbog obilnog snijega, neuobičajenog za Hercegovinu, došlo je i do izmjena u objavljenom programu. Fra Zvjezdan Linić, najavljen kao predvoditelj sv. misa zadušnica i propovjednik kroz prva tri dana, nije uspio doći na Široki Brijeg pa su zadaću na se preuzela braća iz samostana.

Svetu misu zadušnicu ovaj prvi dan predslavio je fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« u suslavlju s fra Vitomirom Musom i fra Tomislavom Jelićem. Unatoč vremenskim neprilikama na sv. misi se skupilo 100-ak vjernika. Ostali su je mogli pratiti preko valova Radiopostaje Široki Brijeg.

Na početku sv. mise fra Miljenko je naglasio: »Poteškoće su uobičajene u krhkom ljudskom biću. No, to ne znači da se trebamo predati. Kao što smo danas čistili putove ispred naših domova, tako sada očistimo putove u svome srcu. Neka oni budu prohodni, ne samo za nas, nego i za svakoga tko s nama dođe u doticaj.«

Radosnu vijest s ulomkom iz Markova Evanđelja navijestio je fra Vitomir Musa. Znakovite su riječi: »Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.« Znakoviti su bili i stihovi uvodne pjesme: »Spasitelju, dobri Isukrste,/ ti si dobar Pastir stada svog,/ ti nad njime lebdiš, bdiješ, paziš/ da ga ništa ne zadesi zlog.« U njima se prepoznaju oni tragični dani kada su komunisti pobili franjevce i Provinciju ostavili bez duhovnih pastira, ali Dobrog Pastira nisu mogli uništiti.

I molitva vjernika koju je predmolio fra Tomislav Jelić snažno je dirala u ovo danas i u one dane kada su ubijeni oni za koje smo večeras molili. Treba nam obiteljska molitva, zajedništvo, ljubav i razumijevanje. Mnoge je ovo nevrijeme vratilo u obitelj gdje su zajedno pratili sv. misu na radiju i zajedno molili. Moramo vidjeti i bližnjega u potrebi – baš ovih dana kada mnogima treba donijeti i hranu, i ogrjev, i lijek.

Poštujmo ljudski život. Oni za koje smo prikazali sv. misu zadušnicu dali su svoj život kao žrtvu za svoju vjeru i za svoj narod. Molili smo da ih Gospodin uvede u svoje kraljevstvo. Oni drugi koji su im ga oduzeli ne znaju što je čovjek ni što je Bog, ali su im njihove žrtve u ime Boga to oprostile.

Na kraju sv. mise fra Miljenko je pročitao ishod Natječaja s temom pobijenih hercegovačkih franjevaca za dječji uzrast. Dobitnici su: Petar Slišković za literarni rad, prva nagrada; Anica i Marija Ćužić za video uradak, druga nagrada; Anđela Spajić za literarni uradak, treća nagrada. Radovi će se moći pogledati ovih dana na portalu pobijeni.info, a nagrade će biti uručene 7. veljače.

Sve informacije o 2. Danima pobijenih hercegovačkih franjevaca mogu se pratiti na portalu pobijeni.info, hrsvijet.net i na Radiopostaji Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com). Program redovno započinje u 18.00, a na sam dan obljetnice u 16.00.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x