19. svibnja, 2024.

VICEPOSTULATOROVI RAZGOVORI ZA MEDIJE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 16. srpnja 2019. (Ivana Karačić) – Ovih dana u listu Hrvatsko slovo i na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća objavljeni su razgovori s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Vodili su ih Mira Ćurić i Davor Dijanović. Potaknuti su nedavnom izjavom Ive Josipovića da su pobijeni franjevci na Širokom Brijegu bili legitiman vojni cilj. Osim tema vezanih za djelovanje Vicepostulature u razgovoru su doticane i druge teme, kao što je Stojićev književni rad.

Budući da je Stojić nedavno objavio zbirku pjesama »Jednom« prva pitanja odnosila su se na književnost. Među objavljenim pjesmama bila je i ona s naslovom »Dan s okusom gorčine«: »Ponovno iskapaju mrtve, tamo u Sloveniji, naši su to s Križnog puta…« Na ovo je rekao: »Bolje bi bilo da se spomenuto nikada nije dogodilo. Ali se dogodilo i sve treba dostojno smjestiti u okvir svoga postojanja. Na književnom polju mnogi se toga boje. Misle da će time ugroziti svoju karijeru, unatoč temi epskih razmjera. A tim pobijenima nije bilo teško dati svoj život samo da jedanput hrvatski puk dođe do svoje slobode.«

Progovorio je i o radu drugih. »Biskup Mile Bogović predlaže jedan od djelotvornih lijekova: Hrvatski križni put. Prva postaja bila bi na Bleiburgu (Isusa osuđuju na smrt), druga bi mogla biti u Maclju, treća u Vukovaru, četvrta na Radimlji, peta na Groblju mira… Svaka župa, svaka biskupija dodala bi svoja stratišta za postaje koje nedostaju i svake godine molila taj Hrvatski križni put u neko prikladno vrijeme. A onda bismo se najesen svi zajedno skupili u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Prethodno bismo u Svehrvatskom grobu, podignutom u njezinoj blizini, pokopali sve one za koje znamo da su naši ali im ne znamo imena i prezimena. Zar sve ovo ne bi bilo iscjeljujuće?«

Na izjave Ive Josipovića o pobijenim hercegovačkim franjevcima i o stavovima pape Franje o procesu kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, Stojić je rekao sljedeće. »Na žrtvoslovnom polju u hrvatskom narodu neprestano je živo. Nije ni čudo. Još nismo ni popisali ni dostojno pokopali svoje mrtve, dok su jugokomunisti to tijekom zlosretnih 45 godina za svoje itekako učinili. A nama bi sada to zabranili, pa otuda i takvi ispadi poput onoga nedavnog dr. Ive Josipovića, nažalost negdašnjeg hrvatskog predsjednika. Zaboravljaju da smo u demokraciji, da više ne caruje njihov pendrek pa se činjenicama može iznijeti prava istina. Slično je i s bl. Stepincem. Papa Franjo je zbog neophodne crkvene politike sve to uklopio u jedan širi kontekst, što ne može ništa umanjiti Stepinčevu svetost. Sve je završeno, sve je dokazano, čudo je potvrđeno i Bog se očitovao, pa će slijedom toga i papa Franjo. Budimo samo strpljivi.«

Ovako je sažeo odgovor na pitanje dokle se došlo u radu Vicepostulature. »Hvala Bogu mogu reći da je istražno razdoblje završeno, onako kako je to na samom početku naznačio mjesni biskup dr. don Ratko Perić da treba biti učinjeno. Kada Uprava Provincije upali zeleno svjetlo, podnijet ćemo mjesnom biskupu potrebne dokumente i tada bi, ako Bog da, trebao početi postupak na biskupijskoj razini i pobijeni franjevci postati “slugama Božjim”«, rekao je fra Miljenko.

Dotaknuo se i brige za pobijene civile pa je rekao da su u pojedinim općinama osnovana povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća. Na Groblju mira na Bilima ove godine će se, pak, održati sv. misa 24. kolovoza.

Ne zaboravlja se ni povijest Širokog Brijega. Tako je prošle godine obilježena 100. obljetnica mature na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. U sklopu toga je objavljen i zbornik radova sa znanstvenog simpozija.

U razgovorima su doticane i druge važne teme kao što su položaj hrvatskog naroda u BiH te migranti i migrantske rute. »To će utjecati i na budućnost čitave Europe, ako se svi zajedno ne opametimo. Naravno da je nešto takvo vrlo pogibeljno za naš hrvatski narod u BiH kojega zbog raznih razloga nema dovoljno na broju. No, ne bismo stvari trebali gledati crno. Umjesto toga trebali bismo u sebi probuditi želju za otporom, što itekako ima uporišta u našoj povijesti. Prisjetimo se da je bilo i gorih vremena pa smo opstali«, rekao je Stojić.

Spominjalo se i podizanje Informativnog centra »Mir« Međugorje te proglašenje Međugorja mjestom hodočašća. »Imao sam nezasluženu čast dobrih 8 godina služiti u Svetištu Kraljice Mira u Međugorju. Između ostaloga tada sam pokrenuo i navedeni Centar, unutar kojega i radiopostaju s odašiljačima diljem domovine s obje strane granice i satelitom iznad čitave Europe i nekih drugih zemalja. Pritom sam se vodio sljedećim. Kraljici Mira ne treba PR, kako se to danas pomodno kaže, njoj treba samo svjedočenje viđenoga i doživljenoga. Ništa više. Ona sama govori za sebe, mi samo to prenosimo. U svjetlu ovoga gledam i posljednje poteze pape Franje glede događaja u župi Međugorje. On je pošao od onoga što su iznjedrila protekla desetljeća. Mnoštvo puka je neprestano tu unatoč svim poteškoćama, dobri plodovi se šire na sve strane. A da će trebati sve još proučavati, trebat će. Nije ni čudo. Prvi dani su očito jasni, jer se u sama događanja još nitko nije uključivao sa strane. A onda je počelo: Udba, KGB, ovi, oni… Treba vremena za razdvojiti žito od kukolja. Ali neka se Kraljica Mira ukazala samo jedanput, a očito jest i puno više od toga, svetište je nastalo. Slijedimo u svemu zdrav kršćanski nauk i ne ćemo zalutati.«

Razgovori će zacijelo poslužiti daljnjem raščišćavanju istine o pobijenim hercegovačkim franjevcima, kao i o drugim bitnim temama koje nas trenutno pogađaju. Tko želi može ih u cijelosti pročitati na sljedećim adresama: 1. Hrvatsko slovo: https://www.miljenko.info/index.php/razgovori-sa-mnom/mediji-4/2243-nasa-snaga-izvire-iz-nase-proslosti-i-cisti-nasu-sadasnjost; 2. Hrvatsko kulturno vijeće: https://www.miljenko.info/index.php/razgovori-sa-mnom/mediji-4/2244-nastavimo-razmisljati-svojom-glavom.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x