19. svibnja, 2024.

VI. HRVATSKI ŽRTVOSLOVNI KONGRES, 14. – 16. LIPNJA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 12. lipnja 2013. – Hrvatsko žrtvoslovno društvo (HŽD) odlučilo je održati VI. hrvatski žrtvoslovni kongres na temu »Vrijeme žrtve« 14. – 16. lipnja 2013. u Zagrebu, Sisku i Baćinu. Bit će održan pod visokim pokroviteljstvom mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa.

U Zagrebu, 14. lipnja, s početkom u 16.00, u Muzeju Mimara mons. Vlado Košić otvorit će kongres temom »Žrtve u Domovinskom ratu na području Sisačke biskupije«. Kongres se nastavlja sutra, 15. lipnja, u Sisku u dvorani Biskupskog ordinarijata (Trg bana Josipa Jelačića 9) u 9.00. Sve završava 16. lipnja kada će se održati komemoracija na mjestu masovnog zločina u Baćinu s početkom u 12.00. Prije toga slaviti će se sv. misa u Katedrali u Sisku s početkom u 10.00.

Među sudionicima Kongresa bit će i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Izlagat će na temu »Suvremena paradigma: pobijeni hercegovački franjevci«.

Hrvatsko žrtvoslovno društvo nakon svakoga kongresa objavljuje zbornik radova. Između ostaloga kongres donosi zaključke i prijedloge o najaktualnijim problemima žrtava u ratu i u miru.

Kongresi Hrvatskog žrtvoslovnog društva inače se održavaju redovito od 1998. svake treće godine. Kongres je najvažniji događaj u životu Hrvatskoga žrtvoslovnog društva, jer okuplja svoje članove i suradnike na dvodnevnu ili trodnevnu znanstvenu i stručnu raspravu o najaktualnijim problemima žrtava i stradanja ljudi.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x