18. travnja, 2024.

UZ 67. OBLJETNICU UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 10. veljače 2012. (Ljubomir Škrinjar / hkv.hr) – »Pobili su pratre na Brigu«, glasila je najčešće izgovarana rečenica u Hercegovini tijekom veljače 1945., a Hercegovačka franjevačka provincija izabrala je dan 7. veljače i Široki Brijeg kao središnje mjesto obilježavanja pogubljenja 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću. Nažalost, šira hrvatska javnost zna malo ili ništa o ovim stradanjima. Taj zločin je godinama bio tabu tema, sve do raspada Jugoslavije.

Dokument Opštinskog povjereništva Komunističke partije Jugoslavije za Kočerin (od 21. V. 1945.) iznosi partizansko priznanje ubojstva fra Valentina Zovke i fra Andrije Topića na Kočerinu. U svome izvješću Sreskom komitetu KPJ u Mostaru nakon što zaključuje da se situacija na ovom terenu pogoršala »jer bande jedan ogroman dio naroda ove opštine odvlače na svoje pozicije i sa takvom podrškom bandi u narodu imaju još premoć, i da je milicija koja se nalazi pri ovoj opštini potpuno beskorisna«, piše: »Povodom svega ovoga, na ovaj teren je došao drugi bataljon narodne odbrane, čijemu je štabu ovo povjereništvo kao i sekretar ove opštine iznio stav fratera u samom Kočerinu kao i njihov reakcionerski stav, na osnovu čega je navedeni bataljon likvidirao ove reakcionare pod klamuflažom neprijatelja/ustaško-četničkih bandi/. Prema našem uvidjanju kod naroda vlada veliko ožalošćenje, ma daje kroz narod prosvirano da su to učinile ustaško-četničke bande, a o čemu je dokumentovala i fratorska sluškinja. Narod povodom ubijstava ovih fratora, po svim uvidjanjima, stoji u suprotnom mišljenju naše propagande. Po ovoj tački uzeti su zadatci: da se održi zbor na sahrani ovih bandita, preko kojega će se ukazati narodu na zlodjela ustaško-četničkih bandi, kao i preko daljih konferencija ukazivati na reakcionarski posao, raskrinkavati ih, te na osnovu kojih će se dokumenata govoriti o bratstvu i jedinstvu… Za povjereništvo Danilo Pecelj«.

Poznata franjevačka Klasična gimnazija na Širokom Brijegu, koja je odgajala »ustaške zlikovce«, prestala je s radom 7. veljače 1945. Toga su dana partizani XI. dalmatinske udarne brigade upali u franjevački samostan na Širokom Brijegu i ubili zatečene franjevce, njih 12, te ih potom zapalili.

Cjelokupan članak možete pročitati na stranicama portala hkv.hr ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x