30. svibnja, 2024.

UVJEREN SAM DA ĆE CRKVA UBIJENE FRANJEVCE PROGLASITI MUČENICIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 4. veljače 2015. (Mirela Tučić / Dnevni list) – U povodu 70. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu danas započinju »V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«. U povodu toga razgovarali smo s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.
Na čelu ste Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, koja djeluje u sastavu Hercegovačke franjevačke provincije. Što su prioriteti Vašeg djelovanja i koji se posao krije iza naziva »Vicepostulatura«?

Vicepostulatura ima za zadatak pronaći što je više moguće svjedočenja i dokumenata glede ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Kao što znamo, napravili su to komunisti, uglavnom pri ili po završetku Drugog svjetskog rata. Jedan franjevac je ubijen sredinom 1942., drugi krajem listopada 1944. kad komunisti započinju tzv. završne operacije, a ostalih 64 ubijeni su od siječnja do srpnja 1945. Očito ništa nije bilo slučajno. Uzmimo za primjer samo Široki Brijeg. Komunisti su u samostan ušli oko 10.00, a franjevce su ubili i potom ih zapalili u ratnom skloništu oko 16.00. Mi držimo da su naši fratri ubijeni iz mržnje prema vjeri i da su se kršćanski držali u času ubijanja. Nadamo se da ćemo to uspjeti dokazati i da će ih Crkva jednoga dana proglasiti mučenicima.

Cjelokupni članak možete skinuti u pdf obliku ako kliknete na priloženu datoteku.

Priložena datoteka:
crkva-franjevci-mucenici.pdf

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x