25. rujna, 2022.

USTAŠKO PITANJE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 15. travnja 2010. (Marko Francišković / hrsvijet.net) – Ove subote, 10. travnja, opet sam ušao u rasprave o NDH, ustašama i Anti Paveliću kao lideru te države i tog pokreta. I ništa čudno da je to toga došlo, naprotiv, bilo bi čudno da se na dan proglašenja NDH o tome ne govori jer, bez obzira kako tko na to gledao, radi se o povijesnoj činjenici koja zaslužuje pažnju. To je povijest o kojoj treba promišljati da se nešto može naučiti bez obzira kakav tko ima svjetonazor i koju ideologiju zastupa.

Poučen određenim iskustvom po pitanju ove tematike, postavljam slijedeću hipotezu: pretpostavimo da je Hitler dobio rat. SSSR je brzo poražen već 1941. i životni prostor je osvojen – ono što je Hitler sebi zacrtao kao apsolutni prioritet. Velika Britanija i SAD prisiljene su pristati na mir s Njemačkom iz pragmatično-vojnih razloga. Vjerojatno u svemu skupa dolazi do pada Velike Britanije kao relevantne države, moguće i potpune dezintegracije na suverene države Škotsku, Vels i Englesku.

Sada, pitanje je, što bi to konkretno značilo za NDH, ustašku vlast i Poglavnika? Kakvo bi mjesto dobila Hrvatska u tom Novom svjetskom poretku, ali izvedenom kroz nacizam? Po onome što se može vidjeti čitajući Mein Kampf, gdje Hitler detaljno daje svoju viziju svjetskog poretka, može se s dobrim rezonima pretpostaviti da bi bili sredstvo kojim bi se drugi služili za svoje interese. Točnije, na post-ratnoj konferenciji o konačnoj podjeli Europe Hitler bi izašao u susret maksimalističkim zahtjevima Mussolinija za ovladavanjem nad cijelim Istočnim Jadranom.

Dva su glavna razloga za ovu pretpostavku. Prvi je Hitlerov stav oko Mediterana gdje je tu kulturu i to podneblje vidio kao rasno nepodobnim za vladajuću germansku rasu, a i kultura koja tu dominira jednako je tako bila Hitleru neprihvatljiva. Tu se Hitler na određeni način nadovezuje na Bismarcka koji jednako tako nije želio imati ništa s europskim jugom u cjelini, a posebno s jugo-istokom i svim onim što se tu nalazi.

Ostatak članka možete pročitati na stranicama portala ili u pdf-u.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x