18. travnja, 2024.

U VRGORCU POKOPANE ŽRTVE PARTIZANSKIH ZLOČINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vrgorac, 29. studenoga 2009. (IKA / Vicepostulatura) – Nakon sv. mise zadušnice i sprovodnih obreda koje je 28. studenoga s tridesetak svećenika u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio fra Željko dr. Tolić, provincijal splitske franjevačke provincije, za fra Maksimilijana Jurčića, širokobriješkog franjevca i još petoricu za sada neidentificiranih, vjerojatno civila, koje su ubili partizani pred kraj zime 1945., a njihovi su posmrtni ostatci pronađeni kod Belića gumna na poljskom putu prema vrgoračkom polju, na mjesnom groblju sv. Ante u Vrgorcu pokopano je pet žrtava partizanskih i komunističkih zločina počinjenih pred kraj i nakon II. svjetskog rata.
U svojoj propovijedi provincijal fra Željko dr. Tolić osobito je naglasio povijesna stradanja hrvatskog naroda. Sve smo to uspjeli nadvladati, pa čak i teško komunističko vrijeme. Pomogla nam je vjera u Boga i međusobna sloga, naglasio je provincijal.
Svojim pjevanjem sv. misu zadušnicu uzveličao je veliki župni zbor. Zajedno sa župnikom fra Petrom Vrljičkom također su pjevali dijelove sprovodnog obreda napjevom koji se još samo zadržao u Vrgorcu i u Metkoviću.
Vrgoračkim ulicama posmrtne ostatke petorice neidentificiranih nosili su »rondari«, a posmrtne ostatke fra Maksimilijana Jurčića novaci Hercegovačke franjevačke provincije. Nazočio je narod vrgoračkog kraja, ali i lijep broj njih iz Hercegovine. Neidentificirane žrtve, kao i fra Maksimilijan, najvjerojatnije su dovedene iz ljubuške tamnice. Nakon pokopa u Vrgorcu posmrtni su ostatci fra Maksimilijana Jurčića službenim vozilom i u pratnji policije prevezeni na Široki Brijeg.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x