24. veljače, 2024.

U VITINI SLAVLJENA SV. MISA ZADUŠNICA ZA ŽRTVE RATOVA I PORAĆA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vitina, 18. veljače 2019. (Ana Bubalo / ljportal.com) – Župljani župe sv. Paškala Bajlonskog, jedne od sedam župa koje se većim dijelom prostiru na području općine Ljubuški, jučer su odali počast žrtvama ratova i poraća iz svoje župe tako što je u župnoj crkvi slavljena sv. misa zadušnica koju je predvodio vicepostulator fra Miljenko Stojić, uz sumisništvo fra Petra Ljubičića.

U svojoj zanimljivoj propovijedi fra Miljenko je okupljenom puku objasnio kako su uz traganje za pobijenim hercegovačkim franjevcima, krenuli i u traganje za pobijenim vjernim članovima puka Božjega. Stoga su u pojedinim općinama ustanovili prikladna povjerenstva i dali se na posao te izrazio nadu da su vjernici već upoznati sa svime što čini Vicepostulatura postupka mučeništva »fra Leo Petrović i 65 subraće«. Ali krenuli su i korak dalje. Najprije je HBK i BK BiH ustanovila Komisiju za hrvatski martirologij. Budući da države s obje strane granice nisu htjele popisati pobijene, toga se posla prihvatila spomenuta Komisija. Već je mnogo toga učinila, ali posla ima još puno. U svemu ovomu ne smije se zaboraviti ni na Groblje mira na Bilima. Tamo će se postaviti križevi za sve pobijene i time simbolično pokopati sve one za čije se grobove ne zna. Tako će i njihovi potomci imati mjesto gdje će za njih zapaliti svijeću i pomoliti se za pokoj njihove duše. »Jedna od najvećih izgubljenosti kroz protekla desetljeća bila je pripadnost jugokomunizmu. Netko je to učinio svjesno, jer mu je izgledalo da je to onaj pravi pogled na život. Drugi je to učinio zbog ovozemaljskih probitaka, zbog nespremnosti podnijeti žrtvu. Dobro znamo što je jugokomunizam učinio ovom pitomom vitinskom kraju. Došao je glave petorici franjevaca, došao je glave njih 370, vjernih članova puka Božjega. Po mjestima to izgleda ovako: Grabovnik 49, Otok 29, Proboj 82 i Vitina 210. Kasnije nije dao da se sve ovo preispituje, donio je svoju istinu i prisiljavao druge da je se drže. Trajalo je to dugih i predugih 45 godina. Nakon toga naši su branitelji prekinuli taj zločinački hod i donijeli nam slobodu. Zbog toga danas trebamo cijeniti kako svoje pobijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, pobijene u ratovima prije, tako i one ubijene u Domovinskom ratu. Zajedno smo i nikomu ne smijemo dopustiti da nas rastavi«, kazao je fra Miljenko u svojoj propovijedi. Zaključio je: »Mi na ovim prostorima ne bismo smjeli to sebi dopustiti. Volimo svoga Boga, volimo svoju hrvatsku domovinu i nikakvo nam zlo ne može ništa. Toliko puta kroz povijest, a zadnji put u Domovinskom ratu, to se itekako dokazalo.«

Od ove godine će 3. nedjelja u mjesecu veljači za župu Vitina biti u znaku sjećanja na vremena koja nas vode na tragične i krvave događaje mučeničke smrti pobijenih fratara i svih drugih nevinih žrtava koji su se zbili na ovim našim prostorima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x