24. veljače, 2024.

U ŠIROKOM BRIJEGU UPRILIČENA »VEČER SJEĆANJA« NA ŽRTVE IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 26. srpnja 2012. (Povjerenstvo / Vicepostulatura) – U popunjenoj dvorani kina »Borak« sinoć, 25. srpnja, u Širokom je Brijegu upriličena »Večer sjećanja« na pobijene iz Drugog svjetskog rata i poraća koju su priredili Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg i Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Bila je to zanimljiva i poučna večer pod voditeljskom palicom Ane-Marije Prskalo, novinarke Radiopostaje »Mir« Međugorje.

U prvom dijelu programa prikazana je video-prezentacija o dosadašnjem radu Povjerenstva i ulozi Vicepostulature u tome. Radi se o kratkoj video-prezentaciji koja će biti upotpunjena, zaokružena i dogotovljena kao cjelina tek nakon obavljena pokopa svih ekshumiranih žrtava u iduću nedjelju, 29. srpnja, na groblju »Mekovac« u Širokom Brijegu. Međutim i u ovako nepotpunoj inačici ova je video-prezentacija zorno prikazala uvjete u kojima Povjerenstvo i Vicepostulatura rade te plodove toga rada na području općine Široki Brijeg. Činjenice koje su iznesene, u prvom redu one o opsegu stradanja na ozemlju Širokog Brijega tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, izazvale su zanimanje nazočnih, što se moglo čuti u brojnim razgovorima po završetku cjelovečernjeg programa.

U drugom dijelu »Večeri sjećanja« upriličeno je predavanje dr. sc. Jure Krište, eminentnog povjesničara s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba. Krišto je održao predavanje »Komunizam i njegove žrtve«, koje je također popraćeno s velikim zanimanjem. Jasno je pokazao kako je to komunizam zločinačka ideologija. U svom zanimljivom izlaganju dr. sc. Jure Krišto na samom je početku podvukao: »Nije potrebno isticati, pogotovu ovdje u Hercegovini, koliki je opseg zločina koje su komunisti učinili, ne samo tijekom rata 1941. – 1945., nego napose poslije rata, te sve do propasti komunizma krajem 80-tih godina XX. stoljeća. Također, ovdje nije potrebno isticati koliko se komunizam obrušio na Katoličku Crkvu i njezine službenike.« U nastavku svog izlaganja, pokušavajući odgovoriti na pitanje ima li nešto u komunističkoj ideologiji što objašnjava zločine tolikih razmjera, Krišto je postavio protupitanje: »Je li i u jednom konkretnom oživotvorenju komunističkog sustava bilo šefa Partije koji nije imao apsolutnu vlast, koji nije odlučivao o životu i smrti, ne samo pojedinca nego i velikih skupina, čak naroda – koji nije bio apsolutni Diktator?«, te je nastavio: »Danas je u nekim krugovima popularno uzdizati Josipa Broza kao pozitivnog lidera kojeg je poštivao svijet, jer misle da je tako moguće skriti činjenicu da je i on bio diktator koji je zapovjedio uništenje velikog broja ljudi, u tolikoj mjeri da ga se može smatrati zatirateljem hrvatskog naroda.« Na samom kraju svoga zanimljivog izlaganja dr. sc. Jure Krišto je zaključio: »Komunizam je u praksi uvijek izdvajao uski krug samozvanika koji je odlučivao o tome što je najbolje za one koji nisu bili dio te izabrane skupine (Partije) i koji je preventivno nastojao eliminirati potencijalne političke protivnike.«

Na kraju treba podvući da je sinoćnja »Večer sjećanja« uvod u predstojeći pokop 42 žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća. Bit će to u nedjelju, 29. srpnja, na groblju »Mekovac« u Širokom Brijegu. Pogrebni obredi započet će u 17.45 ispred Gradske mrtvačnice u Klancu. Uz ostale nazočit će im i održati prigodan govor i Franz Kaufman, zamjenik veleposlanice SR Njemačke u BiH, zbog toga što je među žrtvama i 14 njemačkih vojnika. Sprovodne obrede i sv. misu zadušnicu predvodit će širokobriješki gvardijan fra Sretan Ćurčić.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x