21. travnja, 2024.

U MACELJU OBILJEŽENA 72. OBLJETNICA JUGOKOMUNISTIČKOG ZLOČINA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Macelj, 5. lipnja 2017. (Misija / HINA) – Putem križa, polaganjem vijenaca nazočnih izaslanstava te misnim slavljem u crkvi Muke Isusove u nedjelju je, 4. lipnja, u Maclju obilježena 72. obljetnica stradanja brojnih žrtava jugokomunističkog režima što se zbilo početkom lipnja 1945. U spomen tim žrtvama, kao i svima onima stradalima kasnije na Križnom putu, služena je sv. misa zadušnica kojoj je nazočilo više od tisuću hodočasnika, unatoč tomu što je isti dan slavljeno i vozočašće na nedalekom Trškom vrhu. Sv. misu zadušnicu služio je zagrebački pomoćni biskup msgr. Mijo Gorski, uz suslavlje više desetaka svećenika.

Prije sv. mise brojna izaslanstva, predvođena izaslanicima hrvatske predsjednice, Hrvatskog sabora i Vlade položila su vijence i zapalili svijeće. Govoreći o važnosti obilježavanja tih događaja od prije 72 godine, izaslanik predsjednice države Josip Jurčević naglasio je da je Maceljska šuma jedna od stvarnih, ali i simboličnih mjesta suočavanja Hrvatske sa zločinačkom jugokomunističkom prošlošću nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Prema nekim procjenama u Macelju i okolnim šumama stradalo je oko 13 tisuća osoba. Po točno utvrđenom broju od 1.163 ekshumirane žrtve do sada to je najveće stratište jugokomunističkog režima u državi Hrvatskoj.

Dosada su na području Maclja istražena 23 grobišta, a istraživanja su naprasno zaustavljena 1992. Ovdje se nalaze i posmrtni ostatci 21 svećenika, franjevca i bogoslova, ubijenih u noći 4./5. lipnja 1945. Među njima su i trojica hercegovačkih franjevaca: fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović. Zajedno s drugima pokopani su 2005. u crkvi Muke Isusove u Maclju.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x