23. veljače, 2024.

U ĐAKOVU PREDSTAVLJENA KNJIGA O SUDSKOM PROCESU PROFESORIMA I BOGOSLOVIMA ĐAKOVAČKOG SJEMENIŠTA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Đakovo, 3. lipnja 2009. (IKA/TU) – U Središnjoj biskupijskoj knjižnici i Arhivu u Đakovu u utorak, 2. lipnja, predstavljena je knjiga »U ime naroda! Sudski proces profesorima i bogoslovima đakovačkog Sjemeništa 1959./60.«, izdana u povodu 50. obljetnice tih događaja. Knjiga na gotovo 484 stranice donosi izvorno gradivo sudskog procesa pokojnom đakovačkom i srijemskom biskupu, tada duhovniku Ćirilu Kosu, i ostalim profesorima i bogoslovima tadašnjeg Sjemeništa. U sudskom procesu njih desetorica osuđeni su za podrivanje komunističkog sustava.
Pozdravnu riječ uputio je dekan KBF-a u Đakovu prof. dr. Pero Aračić, a uvodno je o knjizi, koja je izašla u izdanju Državnog arhiva u Osijeku i Đakovačko-osječke nadbiskupije i metropolije, govorio dr. Vladimir Dugalić, nazvavši knjigu svjedočanstvom jednog totalitarnog, komunističkog režima, opomenom takvom i sličnim režimima. »Komunizam je zanijekao Boga, u njemu je čovjek bio samo sredstvo za ostvarenje cilja neke druge ideje. Knjiga svjedoči o nasilju kao dijelu ideologije i obračuna s neistomišljenicima jednog sustava, kako se jedna vlast obračunava s onima koji nisu dijelili njeno mišljenje«, rekao je prof. Vladimir Dugalić, dodavši kako je i danas vidljiva sprega neokomunizma i liberalizma.
I sam živi svjedok tih događaja, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Marin Srakić prisjetio se tog vremena i svojih posjeta Ćirilu Kosu u zatvoru. »Bio je to politički montiran proces s jasnim ciljem komunističkog režima da se, nakon Zagreba, Rijeke i Splita, uništi i đakovačka Crkva. Pretresali su cijeli dan svaku knjigu, bilježnicu, svaki papir, a oko 21.30 i moja je soba došla na red. Osuđeni su u ime naroda, samo, pitanje je, kojeg to naroda?!«, rekao je Srakić, nazvavši taj dan u svojoj uvodnoj riječi u knjizi »danom D« u dugoj povijesti Sjemeništa. Prisjetio se i svog posjeta Ćirilu Kosu u zatvoru: »Bio je to lavlji kavez; preda mnom stoji duhovnik Kos, a meni suze cure niz lice«, ispričao je nadbiskup. Iznoseći neke zanimljive podrobnosti, naveo je i kako je za svog boravka u zatvoru pok. biskup Kos na 108 listića toalet papira ispisao svoju duhovnu oporuku, a koju on čuva čitavo vrijeme, pokazavši ju na predstavljanju. »U tim teškim vremenima nastojali smo sačuvati prisebnost«, rekao je nadbiskup Srakić, spomenuvši i pojedinost kako su duhovnik Kos i ostali u zatvoru, kakve li ironije, jeli kruh s natpisom »Sloboda« (nekadašnja Tvornica kruha u Osijeku).
O knjizi je, u ime Državnog arhiva, ali i kao svjedok tih događaja, govorio dr. Stjepan Sršan, nazvavši knjigu dokumentom jednog vremena u kojem se, naglasio je, zatirala Crkva, hrvatski identitet i kultura.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x