22. rujna, 2023.

U BiH ZABRANJENE ORGANIZACIJE I SIMBOLI FAŠISTA, USTAŠA, ČETNIKA, HANDŽAR DIVIZIJE, RATNI ZLOČINCI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 25. ožujka 2010. (bljesak.info) – Vijeće ministara BiH na današnjoj je sjednici u Sarajevu utvrdilo većinom glasova Prijedlog zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i uporabe njihovih simbola u BiH, koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prijedlogom zakona s ciljem sprječavanja i poticanja nacionalne, vjerske, rasne mržnje i nasilja među građanima definirane su fašističke i neofašističke organizacije, te »’četničke organizacije«, »ustaške organizacije« i »organizacije koje se oslanjaju na tradiciju Handžar divizije« kojima se zabranjuje rad.

Istovremeno je predložena zabrana uporabe simbola fašističkih i neofašističkih organizacija, uključujući i isticanje slika ratnih zločinaca, odnosno osoba koje su proglašene krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti pred nadležnim sudovima, te davanje naziva mjestima, ulicama, trgovima i pravnim osobama po osobama proglašenim krivim za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu i ratovima 1991. – 1995.

Prijedlogom zakona, između ostalog, predviđene su novčane kazne 50.000,00 – 100.000,00 KM za pravne i fizičke osobe koje osnuju ili uspostave organizaciju ili stranku koja sadrži fašistička i neofašistička obilježja.

Možete posjetiti i stranice portala.

REAGIRANJA

– Užas – hrvatski ministri nagradili komunističku ideologiju

– RS će spriječiti usvajanje zakona o zabrani (neo)fašističkih organizacija

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x