04. ožujka, 2024.

TRIBINA HKV-A O POKUŠAJIMA REHABILITACIJE ČETNIŠTVA U HRVATSKOJ

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 5. veljače 2010. (HKV) – Organiziramo tribinu »Pokušaji rehabilitacije četništva u Hrvatskoj«, koja će se održati u Zagrebu, u ponedjeljak, 8. veljače 2010., u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova, Hrvatske bratske zajednice 4, s početkom u 19.00. Sudionici na tribini: Ante Beljo – ravnatelj Hrvatskoga informativnog centra, dr. sc. Zdravko Dizdar, Jadranka Matašin – Udruga prognanih iz Boričevca i Igor Ivašković – Udruga prognanih iz Priboja.

Tema je iznimno zanimljiva jer se radi o razotkrivanju krivotvorine koja se opet želi podmetnuti hrvatskoj javnosti. U vrijeme bivše Jugoslavije, naime, 27. srpnja slavio se Dan ustanka u Hrvatskoj (istoga dana i u BiH). Budući da su povijesni dokazi o događajima tih dana u srpnju 1941. nedvojbeno pokazali da se nije radilo ni o kakvom antifašističkom ustanku, u suvremenoj je hrvatskoj državi Dan antifašističke borbe premješten na 22. lipnja. No, prošle, 2009., oni koji i inače krivotvore hrvatsku povijest najavili su da će u Srbu biti podignut spomenik »antifašističkom ustanku«. Taj je spomenik u izradi. Izradu financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske novcem hrvatskih državljana.

Sudionici tribine pružit će još jednom nedvojbene dokaze da se radilo o pokolju Hrvata u tim krajevima u kojem su sudjelovali poglavito četnici.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x