18. travnja, 2024.

SVJEDOCI TVRDE DA POSTOJE DVIJE MASOVNE GROBNICE S TIJELIMA FRATARA U ŠIROKOM I LJUBUŠKOM

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 26. studenoga 2009. (Tomislav Kvesić / Večernji list) – U nedjelju će biti pokopani zemni ostatci fra Maksimilijana Ljube Jurčića, jednoga od 66 ubijenih hercegovačkih fratara. Fra Maksimilijan je ubijen u siječnju 1945. u Vrgorcu, gdje je bio i pokopan u neobilježenoj masovnoj grobnici. Bit će pokopan u širokobriješkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Obred pokopa započet će u 16.00, a zemni ostatci fra Maksimilijana Jurčića bit će izloženi ispred oltara u crkvi u 15.00. U povodu toga razgovaramo s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Fra Maksimilijan je tek četvrti ubijeni franjevac čije su kosti pronađene u novije vrijeme. Imate li podatke gdje bi se mogle nalaziti još neke grobnice ubijenih franjevaca? Hoće li biti uskoro novih otkapanja?
Tijekom II. svj. rata i u poraću komunisti su ubili 66 hercegovačkih franjevaca. Potrebno je naglasiti da su samo dvojica ubijena prije siječnja 1945. Bilo je to 1942. i 1944. Ostala 64 ubijena su od siječnja do srpnja 1945. Hercegovački franjevci nikada nisu prestali tragati za kostima svoje pobijene braće. Čim su se ukazali prvi traci slobode 1971., počeli su skupljati njihove razasute kosti. Iz ratnog skloništa u samostanskom vrtu na Širokom Brijegu iskopali su posmrtne ostatke 12 ubijenih i zapaljenih franjevaca te 6 njih iz Mostarskog Graca. Pokopali su ih u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu. Već nakon samog ubojstva teškom mukom u Međugorju je pokopan 1 franjevac, u Čitluku 3, 2 na Kočerinu. U Maclju su 1992. otkopana još 3 hercegovačka franjevca i 2005. pokopani u crkvi Muke Isusove u Đurmancu. Nakon toga, kao što ste spomenuli, pronašli smo još posmrtne ostatke 4 franjevca. Tako sada znamo za posljednja počivališta njih 31-oga. Hvala Bogu, izgleda da ovo nije kraj. Pronašli smo svjedoke koji nam tvrde da u dvije masovne grobnice, na Širokom Brijegu i u Ljubuškom, ima pobijenih fratara. Trenutno činimo sve potrebne predradnje, to lijepo napreduje i zbog toga mislim da ćemo vrlo brzo prići i njihovom otkopavanju i kasnijoj mogućoj identifikaciji pobijenih franjevaca, ovisno o istrošenosti posmrtnih ostataka.

Ostatak članka možete pročitati u pdf obliku.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x