18. travnja, 2024.

SV. MISOM I BLAGOSLOVOM SPOMENIKA PIETÀ PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. JOSIPA RADNIKA NA GROBLJU MIRA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 1. svibnja 2023. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – Danas je u crkvi Sv. Josipa Radnika na Groblju Mira na Bilima, župa Goranci, s početkom u 12.00 slavljena sv. misa u povodu blagdana Sv. Josipa. Sv. misu je predvodio fra Marinko Šakota, bivši međugorski župnik, uz sumisništvo fra Miljenka Stojića, vicepostulatora postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« te ostalu braću svećenike.

Prije početka misnog slavlja fra Marinko Šakota je blagoslovio novopostavljeni kip Pietà ili Oplakivanje Krista koji prikazuje Blaženu Djevicu Mariju kako u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo. Kip je djelo velikog hrvatskog umjetnika Ilije Skočibušića, izljev je rađen u »Ljevaonici umjetnina Jurkić« u D. Tramošnici, dok je idejno rješenje za postolje osmislio arhitekt Josip Ledić. »Isus je umro razapet na križu, ali je svojim rukama zagrlio čitav svijet, u čemu mu pomaže Gospa, te je uskrsnuo pozivajući svakoga od nas u uskrsni život s njim«, naglasio je fra Miljenko Stojić.

Kip Pietà je dar prijatelja i dobročinitelja Nedjeljka Milićevića, koji je već prije nekoliko godina za Groblje mira darovao crkvena zvona. Budući da nije mogao doći iz San Francisca, u njegovo ime pokraj kipa cvijeće je položio Ivan Vrljić Kinez, hrvatski vukovarski branitelj podrijetlom iz obitelji darovatelja, a nakon toga slijedio je blagoslov kipa i sv. misa.

Misno slavlje uveličali su svojim pjevanjem članovi zbora Sv. Ivana Krstitelja iz Knešpolja pod vodstvom profesora Marka Salavarde. Sv. misi su nazočili predstavnici Udruge »Mir« International, predstavnici Odjela za Drugi svj. rat i poraće HNS-a, kao i predstavnici općinskih povjerenstava za popise žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća te mnogobrojni puk Božji.

Podsjetimo da je crkvu Sv. Josipa Radnika 2016. blagoslovio biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Predvodeći sv. misno slavlje fra Marinko Šakota je posebno istaknuo kako nikada ne smijemo zaboraviti ono što je bilo prije nas. »Sveto pismo nas uči da se sjetimo kako nije sve počelo s nama, već prije nas je Bog stvorio sve, djelovao u našoj povijesti te nas oslobodio ropstva. Ljudi koji su žrtvovali sebe da bismo mi danas imali slobodu, nikada ne smiju biti zaboravljeni, jer da su naši pretci zaboravljali žrtvu našeg naroda mi u sebi ne bismo imali žara braniti svoju domovinu kako smo je branili u Domovinskom ratu. Dostojno je i pravedno sjetiti se i zahvaliti. Prva pravednost je zahvaliti se za ono što je bilo prije nas. Zaborav dobra je grijeh, a ako smo nezahvalni onda žrtva naših predaka nema smisla«, naglasio je fra Marinko. Posebno se dotaknuo povijesti hrvatskog naroda naglasivši kako je potrebno više istraživati našu prošlost, žrtvu naroda kako bismo bili pravedni i zahvalni prema ljudima koji su nas branili, koji su izgubili živote za nas. Pritom je obrazložio kako nije uvijek sve onako kako se čini, misleći pritom kako nije uvijek vjerodostojna ta granica između dvije strane, između dobra i zla, a na samom kraju propovijedi svima je uputio želju da se u svakome probudi zahvalnost prema Bogu i ljudima.

Na koncu sv. misnog slavlja fra Miljenko Stojić zahvalio se svim svećenicima, pjevačima, svima koji su pomagali te ostalim nazočnima, a posebno propovjedniku fra Marinku. Fra Miljenko Stojić je također prenio pozdrave mjesnog biskupa Petra Palića.

Ovim misnim slavljem počinju službena događanja na Groblju mira kroz ovu godinu. I dalje se nastavlja u duhu očuvanja prošlosti kako bi se na dostojan način njegovala žrtva i mučeništvo hrvatskog naroda.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x