20. srpnja, 2024.

SV. MISA ZADUŠNICA NA »MEMORIJALNOM CENTRU GROBLJE MIRA« U POVODU EUROPSKOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARIZAMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bile, 20. kolovoza 2022. (Marijana Tomašević / grobljemira.info) – U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima: fašizma, nacionalsocijalizma i komunizma, a koji se obilježava 23. kolovoza, na »Memorijalnom centru Groblje mira« na Bilima, u organizaciji Odjela Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) BiH za Drugi svjetski rat i poraće i Udruge Mir International te pod pokroviteljstvom HNS-a BiH, služena je sv. misa zadušnica za sve pobijene. Sv. misno slavlje predvodio je fra Miro Relota, definitor Bosanske franjevačke provincije i duhovnik bogoslova u Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu.

U svojoj propovijedi fra Miro Relota je naglasio: »Vjerujem da je ovo mjesto gdje se nalazimo svima nama posebno. Danas u prvom čitanju Gospodin preko proroka Ezekiela govori svome izabranom narodu: “Sine čovječji, ovo je mjesto mojega prijestolja, ovo je mjesto stopa mojih nogu: ovdje ću, posred sinova Izraelovih, prebivati zauvijek.” Tako se i ja sada smijem usuditi i reći da i nama danas Gospodin govori da je i ovo mjesto Bile u krševitoj i plemenitoj Herceg Bosni, mjesto Božjeg prebivališta, mjesto ako ne prijestolja onda mjesto patnje, ali i uskrsne nade za sve poginule i nevino ubijene na križnim putevima Austrije, Slovenije, Hrvatske i BiH, i tko zna kojih još mjesta i krajeva. Ovdje u ovome groblju već su kosti mnogih naših očeva i braće, kojima se za grob nije znalo pa su ovdje pokopani. Mnogi će još zacijelo biti pronađeni i ovdje će smiraj pronaći. Nažalost, velikoj većini nikada ne ćemo znati mjesto stradanja i pokapanja. Pune su jame i vrtače naših razasutih kostiju koje ne će biti ovdje donesene. Za sve njih ovo je groblje pomirenja i iščekivanja konačnog dana Uskrsnuća.«

Obilježavanju obljetnice nazočili su predstavnici Crkve u Hrvata, dužnosnici HNS-a BiH, izaslanstvo države Hrvatske, izaslanstva udruga i hrvatskih zajednica iz inozemstva, predstavnici društvenog, kulturnog, političkog i gospodarskog života BiH, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te brojni drugi gosti.

»Poštivanje mrtvih i njihovih grobova, što mi ovdje činimo, već je u temeljima antičkoga rimskoga prava od 450. pr. Krista te je zapisano u Zakonima dvanaest tablica. Nakon toga dolazi kršćanstvo, posebno u odnosu prema mučeništvu. A suvremena zapadna uljudba govori o kulturi sjećanja. Ničega od ovoga nije se držao jugokomunizam koji je zatirao grobove poraženih protivnika zbog čega je prosvjedovao i nadbiskup Stepinac. Europski parlament, znamo to, u posljednje vrijeme izjednačio je nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam«, istaknuo je fra Miljenko Stojić, povjerenik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji te član Odjela HNS-a BiH za Drugi svjetski rat i poraće, posebno se osvrnuvši na župu Krnjeušu za koju su podignuti križevi na Groblju mira. Također je napomenuo kako će spomenik Pietà ili Oplakivanje Krista biti postavljen i blagoslovljen u povodu blagdana Svih svetih.

Fra Miljenko se na kraju obraćanja zahvalio svima, posebno fra Miri Reloti i društvenim predstavnicima okupljenim oko HNS-a BiH, na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem, bez čije potpore sve ovo ne bi moglo uspjeti. Kao znak zahvale današnjem propovjedniku fra Miljenko mu je predao prigodni dar, sliku koja je uslikana prije nekoliko godina na Groblju mira.

Nakon fra Miljenka Stojića, okupljenima se obratila kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto. »Projekt Groblja mira ima još veće značenje kada znamo da na ovaj način skidamo teret prošlosti s budućih naraštaja i ostavljamo im da u miru mogu graditi svoju budućnost. Ali, dragi prijatelji, ne smijemo zaboraviti da i danas postoje razne sile čija je namjera izbrisati sve ono što je hrvatsko. Stoga i s ovoga mjesta moramo istaknuti važnost zajedništva koje nam je potrebno kako bismo se oduprli onima koji pokušavaju živjeti na našim podjelama i našim sukobima«, istaknula je Borjana Krišto.

Posebna zahvala oko organizacije, izgradnje i održavanja Groblja mira upućena je članovima Odjela HNS-a BiH za Drugi svjetski rat i poraće, članovima Udruge Mir International i članovima svih povjerenstava za popis žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća po raznim našim općinama i mjestima.

Nakon prigodnih govora, izaslanstva HNS-a BiH, države Hrvatske, Udruge Bleiburški vod i Macelj 45, Hrvatskog žrtvoslovnog društva, te Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH položila su vijenac i zapalila svijeće svim žrtvama.

Sv. misno slavlje pratio je Veliki župni zbor franjevačkog samostana i župe Marijina Uznesenja sa Širokog Brijega. Voditelj programa bio je Marinko Karačić.

Mnoštvo svijeća je danas upaljeno na Groblju mira. Mnogi su došli, njih oko 5.000, kako bi odali počast svojim pokojnima. Sve je izravno je prenosila RTV Herceg Bosna, Radiopostaja »Mir« Međugorje te pridružene radiopostaje.


Ovo je poveznica za sv. misu, a ovo za propovijed.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x