19. svibnja, 2024.

STOPAMA POBIJENIH, 9, SRPANJ – PROSINAC 2012.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 17. srpnja 2012. – Ovih je dana iz tiska izišao novi, 9. broj Stopama pobijenih, glasila Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Već od samog početka čitateljstvo ga je prihvatilo zbog iznošenja istine o pobijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo.

U ovom broju vicepostulator i glavni urednik fra Miljenko Stojić u uvodnoj riječi naglašava da govor o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca, kao i o drugim komunističkim zločinima, nije stao i da je potrebno doći do istine o tom vremenu kako bi se mogli okrenuti sadašnjosti. Vicepostulatura se približava trenutku kada će mjesnom biskupu Ratku Periću moći podnijeti sve što je potrebno da se i službeno otpočne s postupkom mučeništva.

Glasilo također nudi presjek rada Vicepostulature i općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta u posljednjih pola godine.

U rubrici »Podsjetnik« fra Ante Marić piše o gradnji franjevačke hidrocentrale na Širokom Brijegu. Nakon obrazovanja i potpore gospodarskom razvoju župe i mjesta franjevci su 1936. na Široki Brijeg donijeli i električno svjetlo. Međutim, komunisti su nacionalizacijom oduzeli mlinicu i hidrocentralu i tako je zbog nebrige prepustili zubu vremena. Danas vicepostulator fra Miljenko Stojić i širokobriješki gvardijan fra Sretan Ćurčić pripremnim radnjama počinju obnovu ovog bisera fratarske volje i domišljatosti, ali i mjesta stradanja članova Provincije.

Dr. fra Vendelin Vasilj(1909. – 1971.) bio je krunski svjedok mariborskih pokolja na Križnom putu. Zahvaljujući snalažljivosti časne sestre Tihomire Božić ostao je živ te glasilo donosi njegovo potresno svjedočanstvo.

Damir Šimić nastavlja serijal tekstova koji donose pojedinosti napada na Široki Brijeg i odgovara na pitanje: Je li Josip Broz Tito osobno zapovjedio masovne likvidacije političkih neistomišljenika.

Dr. fra Bonicije Rupčić (1910. – 1984.) prvi je počeo skupljati svjedočanstva o događajima na Širokom Brijegu u veljači 1945. Glasilo donosi njegovu izjavu iz 1971.

U rubrici »Glas o znakovima« gospođa Mirna Matijević iznosi svoje svjedočanstvo pod naslovom Život sa Širokobriškim mučenicima.

U ovom broju dr. sc. fra Robert Jolić donosi iscrpan životopis još jednog od 66 pobijenih hercegovačkih franjevaca, fra Leonarda Rupčića (Hardomilje, 1907. – Zagvozd, oko 9. veljače 1945.).

U rubrici »Odjek u umjetnosti« glasilo predstavlja neke od najuspjelijih pjesničkih uradaka na temu pobijenih fratara, i to iz pera fra Umberta Lončara, Fabijana Lovrića, Tvrtka Jelića, Mate Ćavara i Ivice Šušića.

Krešimir Šego je razgovarao s gosp. Nikolom Konculom, predsjednikom udruge Vječni spomen-Memento koji dokumentirano izjavljuje da je čitavo područje Neuma posuto masovnim grobnicama koje su komunističke vlasti pokušavale skrivati na razne načine.

Povijesna istina o partizanskim zločinima u Drugom svjetskom ratu i poraću čeka da ju otkrijemo. Glasilo Stopama pobijenih je na tome putu, a njegovi čitatelji pronositelji su te istine.

Priložena datoteka:
SP-V-2-9-2012.pdf
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x