30. svibnja, 2024.

»STOPAMA POBIJENIH«, 11, SRPANJ – PROSINAC 2013.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 16. srpnja 2013. (Gojko Jelić / Vicepostulatura) – Ovih dana iz tiska je izišao novi, 11., broj »Stopama pobijenih«, glasila Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Donosi bogatstvo građe koja osvjetljava živote pobijenih hercegovačkih franjevaca i okolnosti u kojima se sve događalo.

U rubrici Iz ljetopisa glasilo na dvadesetak stranica donosi pregled događaja u proteklom razdoblju. Bogatstvo je to rada i zalaganja.

Fra Ante Marić piše kako su hercegovački franjevci »odcipljeni od Bosne brez kruva i krova bogati samo nadom u Boga« podizali na Širokom Brijegu prvi samostan s crkvom. Danas se divimo tom njihovom radu.

S. Natalija Palac predstavlja lik s. M. Konzolate (Marije) Grgić. Ona je od ljeta 1949. do 1956. živjela u župnoj kući župe sv. Ilije u Zenici i skrbila za uhićene hercegovačke franjevce koji su bili u zeničkoj tamnici.

Tomislav Đonlić piše drugi nastavak o političkom okviru i organizaciji partijskih tijela u obračunu s katoličkim klerom u Dalmaciji. Ni tu komunisti nisu bili nimalo blaži nego li u drugim krajevima.

O radu općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća piše Darko Juka. Ante Čuvalo i Vice Nižić, pak, pišu o stratištima i grobištima u općini Ljubuški.

Jerko Ivanković piše o kočerinskim mučenicima. Zanimljivo je čitati kako je puk sve doživljavao i što je pohranio u svoje pamćenje.

Damir Šimić donosi novi nastavak istraživanja: Je li Josip Broz Tito osobno zapovjedio masovne likvidacije političkih neistomišljenika? Svjedoci tragičnih događaja s početka veljače 1945. govore o pljački koja se događala u prostoru gdje je već bio smješten štab VIII. dalmatinskog korpusa, koji je i vodio cijelu ovu operaciju. »Vidio sam kamione u koje su vojnici NOB-e tovarili samostanske stvari. Sve se to stavljalo u kola: kreveti, stolovi, sve je to tako pljačkano«, govori jedan od očevidaca te nastavlja: »Samostanska crkva na Širokom Brijegu već je u tim trenutcima bila oskrnavljena i pretvorena u partizansku konjušnicu, što je potrajalo do odlaska partizana u proljeće 1945.«

DNK analiza je potvrdila da je u masovnoj grobnici u Ljubuškom pronađeno tijelo fra Martina Sopte. Dr. sc. fra Robert Jolić donosi opširan životopis ovog dugogodišnjeg profesora u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu i Franjevačkoj bogosloviji u Mostaru – vrsnog matematičara i filozofa, čovjeka široka duha koji je u sjećanju svojih učenika ostao poznat poglavito po svojem enciklopedijskom znanju, a onda i po svojoj šaljivoj naravi.

Krešimir Šego je razgovarao s Michaelom D. O’Brienom, svjetskim književnikom, o Međugorju, Širokom Brijegu, vremenima u kojima živimo. Između ostaloga je istaknuo: »U svojoj mržnji i ideološkoj zaslijepljenosti neprijatelji vjere pošli su iskorijeniti Kristovu nazočnost u svijetu. Činili su to ili ubijanjem ili ušutkavanjem kršćana. No, to ne će nikada uspjeti iako može zasjeniti svjetlo u raznim mjestima. Ali gdje god mučenička krv natapa tlo, ono će vremenom uroditi velikim plodom.«

U ovom broju možete pročitati i radove s nagradnog natječaja na temu o ubijenim hercegovačkim franjevcima. Istina neprestano prodire u puk.

A u Uvodniku glavni i odgovorni urednik vicepostulator fra Miljenko Stojić ističe poruku projekta glasila: »Područje našega razmatranja, našega glasila, svakako jest hudo komunističko razdoblje u hrvatskoj povijesti. Sve ostalo prepuštamo drugima. Ubijeni hercegovački franjevci, kao i čitav taj povijesni kontekst, zahtijevaju od nas da budemo do kraja pošteni i stručni. To ponekada znači poniranje i u istraživanje koje se nekome može učiniti stajanje na ovu ili onu stranu. Ne, to je samo istraživanje i ništa više. Jedina strana na koju imamo pravo stati jest strana mučeništva. Čitajte, razmišljajte i zaključujte što nam je svima činiti. Dokle god sve stvari u svome životu ne stavimo na njihovo mjesto, ne ćemo uspjeti razumjeti što nam se zapravo događa. Nisu ovo neke nove, prepametne misli. Šapću nam ih naši mučenici. Pa poslušajmo ih!«

Priložena datoteka:
sp-11.pdf
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x