18. travnja, 2024.

SPOMENIK UBIJENIM HERCEGOVAČKIM FRANJEVCIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Međugorje, 28. ožujka 2022. (kta/radio-medjugorje.com) – U Međugorju će se graditi spomenik ubijenim hercegovačkim franjevcima. »Ove godine je 77 godina od ubojstva većine hercegovačkih franjevaca. Iz župe Međugorje su šestorica. Petorica su rodom iz župe (fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj i fra Jenko Vasilj), a fra Križan Galić je bio na službi u župi Međugorje kada je ubijen. U spomen na njih i kao poticaj nama na življenje evanđelja po njihovu primjeru želimo im izgraditi spomenik. Njima želimo dodati još fra Bernardina Smoljana, ubijenog u Mostaru, a koji je bio župnik u župi Međugorje te sa župljanima sagradio križ na Križevcu i započeo gradnju nove župne crkve«, objavljeno je u Župnom listu župe Međugorje.

U Župnom listu se dalje navodi kako su s »tom namjerom raspisali natječaj za najbolji spomenik sedmorici spomenutih fratara. Pozivi za sudjelovanje u Natječaju bili su dostavljeni do 28. veljače 2022., a rok za prispijeće radova bio je 19. ožujka 2022.« Od trojice autora najbolje ocijenjeni rad je od akademskog kipara Tonija Kozarića. Drugo i treće mjesto zauzeli su akademski kipari Frane Šitum i Zdenko Jurišić.

»Krv mučenika sjeme je novih kršćana, zato želimo ukazati na njih kao uzore kako bismo gledali u njih i kako bi jačala naša vjera«, kazao je međugorski župnik fra Marinko Šakota. Ovaj spomenik, pojasnio je, bit će postavljen pored temelja stare crkve.

Iz Župnog ureda Međugorje također obavještavaju da svatko tko želi može poduprijeti ovaj pothvat i dostaviti svoj prilog u Župnom uredu. Na tome se unaprijed svima zahvaljuju.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x