20. travnja, 2024.

SLAVLJENA SV. MISA ZADUŠNICA U SPOMEN NA POBIJENE FRATRE I VJERNIKE MOSTARA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 15. veljače 2017. (M. J. / hrsvijet.net) – U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru sinoć, 14. veljače, slavljena je sv. misa zadušnica u spomen na pobijene fratre i vjernike Mostara, žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Misno je slavlje predvodio gvardijan fra Danko Perutina, uz suslavlje provincijala fra Miljenka Šteke, vicepostulatora postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenka Stojića te fratara iz samostana i sa strane.

Ova obljetnica, 14. veljače, spomen je na dan kad su 1945. agenti Ozne 12. hercegovačke brigade iz mostarskog samostana svezane odveli sedmoricu fratara: provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja, fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusinu, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara. Doveli su ih na obalu Neretve, pogubili najvjerojatnije na mjestu zvanom Čekrk i ubacili u rijeku. Njihovi posmrtni ostatci nikad nisu pronađeni. Podrazumijeva se da kao i ostali nisu bili suđeni ni na kakvom sudu.

U sklopu pripreme na Obljetnicu u Mostaru su održane dvije javne tribine, s čelnim organizatorom Središtem Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama, na kojima se pokušalo sa znanstvenih stajališta progovoriti o tadašnjim nemilim događajima. Sa suprotne strane čuo se govor mržnje i optužbe za navodni fašizam čitavog jednog naroda, uz otvorene pozive na tjelesno uklanjanje onih koji su unaprijed proglašeni fašistima.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x