20. lipnja, 2024.

ŠIROKI BRIJEG: »XV. SIMPOZIJ STOPAMA POBIJENIH«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 16. listopada 2023. (Lucijana Kožul) – U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 22. listopada, bit će održan XV. simpozij pod nazivom »Stopama pobijenih«. Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Program će započeti sv. misom u 11.00 koju će predvoditi fra Andrija Nikić, svećenik u mirovini na Humcu. Nakon sv. mise u samostanskoj dvorani bit će održana sljedeća predavanja. Politolog prof. dr. sc. Dražen Barbarić govorit će na temu »Anatomija “genetskog antifašizma” ili o kulturi hegemonijskoga pamćenja«. »Svećenici u logorima Jasenovac i Stara Gradiška 1941. – 1945.« tema je istraživača i publiciste Igora Vukića. A o »Duhovnim zvanjima u Hercegovini do 1972. – plodu katoličkih žrtava« govorit će, pak, prof. dr. sc. fra Andrija Nikić.

Dosadašnji tijek simpozija i održane radove moguće je pronaći na stranicama portala Vicepostulature pobijeni.info (Događanja + Simpoziji). Ubrzo će tu biti stavljeni i ovi najnoviji radovi.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x