24. rujna, 2022.

ŠIROKI BRIJEG: U JAMI U GORNJEM GRACU LOCIRANA TIJELA DVOJICE UBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 6. svibnja 2012. (Vicepostulatura) – Komunističke postrojbe početkom veljače 1945. napravile su na području Širokog Brijega oko 150 masovnih grobnica i pojedinačnih grobova, kako je zabilježilo Povjerenstvo za istraživanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg. Nažalost što vrijeme odmiče ovaj se broj povećava.

Među ubijenima na Širokom Brijegu i trojica su hercegovačkih franjevaca koje su komunisti odveli s pučke sv. mise u Izbičnu 11. veljače ne dopustivši im da je završe. To su fra Marko Dragićević, fra Bono Andačić i fra Nevinko Mandić. Ubrzo se pročulo da su posljednji put viđeni u Grabovoj Drazi kako nose streljivo za partizane. Krenuvši tim tragom Vicepostulatura je uspjela doći do novih svjedoka i novih saznanja. Dvojica ubijenih franjevaca zaista su zadnji put viđena u Grabovoj Drazi odakle su produžili negdašnjim putem Mostar – Tomislavgrad i ubrzo ubijeni i bačeni u jamu u Gornjem Gracu. Trećeg su komunisti ostavili u Knešpolju i tu je ubijen.

Iskapanje u Knešpolju u Dubravi provedeno je 26. svibnja – 5. lipnja 2010. Po svjedočanstvima još živućih svjedoka jedan od ubijenih je i fratar. Nažalost zbog istrošenosti kostiju nismo među posmrtnim ostatcima pobijenih pomoću DNK analize uspjeli pronaći njegove kosti.

Pripreme za iskapanje jame u Gornjem Gracu u punom su jeku. Koristimo prigodu i molimo sve one koji znaju nešto o spomenutome ili kakav drugi podatak o ubijenim hercegovačkim franjevcima da nam to što prije jave. Nadamo se da će se konačno pokrenuti i službena državna tijela te nam pomoći u ovom nadasve humanom poslu. Neka je velika hvala Povjerenstvu za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća koje nam pomaže koliko je u njegovoj moći.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x