04. ožujka, 2024.

SASTANAK ODBORA ZA PROSLAVU DANA HRVATSKIH MUČENIKA NA UDBINI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Krasno, 1. srpnja 2015. (IKA) – Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika održao je 30. lipnja, u svetištu Gospe od Krasna, svoj redoviti godišnji sastanak u svrhu priprema za proslavu Dana hrvatskih mučenika koji se već četvrtu godinu obilježavaju posljednje subote u kolovozu, ove godine 29. kolovoza. Sastanak je održan pod predsjedanjem gospićko-senjskoga biskupa Mile Bogovića uz radno vodstvo predsjednika Odbora mons. mr. Tomislava Šporčića i sudjelovanje članova odbora – župnika i dekana udbinskog i čuvara svetišta Crkve hrvatskih mučenika mons. mr. Tomislava Rogića, ekonoma biskupije vlč. Nikole Turkalja, Ivana Prpića Špike koji je uz mons. Šporčića zadužen za liturgijsko-glazbeni dio, Zvonke Ranogajca zaduženog za medijsko-promidžbeni dio, a na sastanku je bio i kancelar biskupije mr. vlč. Marinko Miličević.

Najprije je uslijedio pozdrav biskupa Bogovića, zatim je kancelar Miličević pročitao zapisnik s prošlogodišnjeg sastanka, nakon čega su dani naglasci na prošlogodišnje slavlje uz prijedloge za ovo nadolazeće.

Ovogodišnjoj proslavi prethodit će trodnevnica koju će predslaviti fra Miljenko Stojić, član Hercegovačke franjevačke provincije i vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Prvog dana, u srijedu 26. kolovoza, nakon večernje sv. mise bit će predstavljen katalog kipara Kuzme Kovačića vezan za oltarni reljef koji će do tada biti dovršen i kojim će se zaokružiti gradnja Crkve hrvatskih mučenika. Trećeg dana trodnevnice, 28. kolovoza, bit će prikazan film o ubijenim hercegovačkim franjevcima. Ovogodišnje misno slavlje će predslaviti biskup Bogović, a očekuje se oko 10 tisuća hodočasnika. Kako je istaknuo čuvar svetišta mons. Rogić, već se preko mrežne stranice najavljuju brojne hodočasničke skupine.

Misnom slavlju će prethoditi križni put s Krbavskog polja i crkve Sv. Marka Groba, a predvodit će ga fra Miljenko Stojić uz sestre milosrdnice, čija će predstavnica s. Veronika Popić i ove godine prinijeti svijeću u procesiji. Nakon sv. mise, koju će od 11.00 do 13.00 prenositi HTV, bit će i nastup crkvenog zbora i klape s Brača pod vodstvom Stipe Vrandečića. U povodu Dana hrvatskih mučenika tiskat će se plakat i kalendar, a o pojedinostima će se izvijestiti na konferenciji za novinare 21. kolovoza u 11.00 u Gospiću.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x