24. veljače, 2024.

REZOLUCIJA DOMA NARODA O OSUDI ZLOČINA TOTALITARNIH KOMUNISTIČKIH REŽIMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Sarajevo, 25. srpnja 2006. (www.fena.ba) – Nedugo nakon što je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu objavljeno da delegati Doma nisu podržali Rezoluciju o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, tajnik Doma Izmir Hadžiavdić saopćio je za parlamentarnom govornicom da je ova Rezolucija ipak prihvaćena.

Uz ispriku, Hadžiavdić je kazao da je prvobitna informacija o odbijanju Rezolucije rezultat pogrješnog prebrojavanja delegatskih glasova i da je za taj dokument ipak glasovalo njih 27, koliki je potrebni minimum glasova »za«, a ne 26, kako je prvobitno bilo objavljeno i što su na osnovu toga već bila prenijela neka javna glasila.

Za Rezoluciju je glasovalo 11 Bošnjaka, 12 Hrvata, tri delegata iz reda srpskog naroda i jedan iz reda ostalih, što se može provjeriti u stenogramu, dodao je Hadžiavdić.

U parlamentarnu proceduru ovaj dokument je uputio delegat hrvatskog naroda u Domu Zdenko Antunović, pozivajući se na istovrsnu rezoluciju Skupštine Vijeća Europe.

Rasprava o ovoj točci dnevnog reda trajala je dugo. Prema ocjeni dopredsjedavajuće Doma Spomenke Mičić, kao rijetko kada su pozorno slušane sve diskusije – i pobornika i protivnika rezolucije. To je, drži ona, pokazatelj da je dobro što je o ovom pitanju uopće progovoreno u Parlamentu. Bilo kakav ishod glasovanja ima svoju poruku, ocijenila je Mičić.

Protivnici Antunovićeve rezolucije zamjerili su što se ona usredotočuje samo na zločine komunizma i zanemaruje pozitivna dostignuća tih sustava. Diskusije su se u tom kontekstu posebno odnosile na bivši sustav SFRJ, a pobornici rezolucije su, braneći predloženi tekst, izjavljivali da ne žele negirati nedvojbeno pozitivno uređene društvene segmente iz tog razdoblja, već općenito osuditi zločine počinjene »pod kapom komunizma«.

Današnja sjednica Doma naroda završena je nedugo nakon ovog ispravka rezultata glasovanja o Rezoluciji.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x