04. ožujka, 2024.

RATNI ZLOČIN: MOGU LI DOKAZI PROTIV BOLJKOVCA NESTATI KAO I ONI PROTIV STJEPANA HRŠAKA?

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 26. rujna 2011. (hrsvijet.net) – Prije određenog vremena neki su mediji u Hrvatskoj prenijeli vijest da pokretanje kaznene odgovornosti protiv nekadašnjeg šefa karlovačke OZN-e Josipa Boljkovca ovisi o rezultatima DNA-analize posmrtnih ostataka ekshumiranih žrtava komunističkog sabirnog logora u Dubovcu.

»Policija je tijekom reekshumacije ljudskih ostataka kod Duge Rese otkrila više ostataka tijela za koje sumnjamo da pripadaju osobama koje su likvidirali pripadnici OZN-e. To, naime, dokazuje vrsta rana. Imamo čvrste iskaze nekoliko svjedoka koji potvrđuju da je bila riječ o klasičnim likvidacijama, a za sve druge moguće postupke treba čekati nalaze DNA analize. Dotad ne možemo nikoga optuživati«, izjavio je prije nekoliko dana Tomislav Karamarko.

Međutim, rezultata DNA analize još uvijek nema, a određeni krugovi, bliski istražnim tijelima, sve otvorenije iskazuju sumnju hoće li rezultata analize uopće i biti. Poučeni, naime, nekim ranijim iskustvima, poglavito slučajem Macelj, poznavatelji pokušaja istraživanja žrtava komunističkog terora u Hrvatskoj sve se otvorenije pitaju: Hoće li se u ovom slučaju dogoditi ono isto što je već ranije viđeno u bolnici Šalata, kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, izmiješao posmrtne ostatke ekshumiranih, što je u konačnici dovelo do obustavljanja istrage protiv prvoosumnjičenog Stjepana Hršaka?!

Macelj i prvoosumnjičeni Stjepan Hršak
Istraga oko masovnih komunističkih likvidacija na lokalitetu Macelj, gdje su Titovi partizani likvidirali nekoliko tisuća civila i ratnih zarobljenika, započela je u prvim godinama hrvatske neovisnosti, kada su se na ključnim pozicijama u državi još uvijek nalazili Josip Manolić, Josip Boljkovac i Stipe Mesić, pojedinci koji iz osobnih razloga i političkog svjetonazora, kako tada – tako i danas, jednostavno na sve načine opstruiraju utvrđivanje istine o komunističkim zločinima u Hrvatskoj.

Cjelokupan članak može se pročitati na stranicama portala hrsvijet.net ili u pdf-u.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x