21. travnja, 2024.

PRVI DAN TRODNEVNICE – PRIPREMA ZA DAN HRVATSKIH MUČENIKA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Udbina, 27. kolovoza 2015. (I. D. / laudato.hr) – Jučer je, u srijedu 26. kolovoza, započela trodnevnica svetim misnim slavljem u 19.00 kao priprema za proslavu Dana hrvatskih mučenika koji će se obilježiti na Udbini u subotu 29. kolovoza u Crkvi hrvatskih mučenika. Trodnevnicu predvodi fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Ovoga prvog dana trodnevnice fra Miljenko je istaknuo kako su nas naša mučenička stoljeća oblikovala i iznjedrila ovakvima kakvi smo danas te su nas stavila na put obrane svojih vrijednosti. »Dokazali smo to u Domovinskom ratu. Bili su navalili na nas sa svih strana, ali smo se uspješno odhrvali. Krunica o vratu naših bojovnika ispriječila se zlu i suzbila ga«, rekao je fra Miljenko. U propovijedi se usredotočio na preispitivanje naše vlastite svijesti, savjesti i pamćenja, naše nutrine kako bismo uistinu vidjeli kome pripadamo i kome zaista služimo, podsjetivši kako je to činio upravo sv. Ivan Pavao II. te je i nas na isto pozvao početkom ovoga tisućljeća. »Kada uspijemo očistiti svoju nutrinu, svoje srce, osjetit ćemo kako jednostavno više nismo isti kao prije. Nekako smo drukčiji, jači… Počet ćemo se, između ostaloga, brinuti ne samo za sebe, nego i za druge. Prepoznat ćemo krikove kršćana po svijetu«, nadodao je. »Nemojmo se zbog toga bojati i kukati. Da, trenutno je velika kriza oko nas i naizgled imamo pravo na crne misli. Bog nam poručuje drukčije. Čeka da mu pružimo svoju ruku da bi nas mogao povesti prema boljim vremenima. Nema toga stanja, tih sila, koji se s njim ne mogu pobijediti«, zaključio je. U današnjem se društvu ponajviše ističe međusobno natjecanje tko će više zaraditi pa se time vrijednost čovjeka mjeri upravo zarađenim novcem ili postignutim uspjehom. Kod kršćana to nije slučaj. »A mi kad izgovorimo taj pojam vrijednost, onda pomislimo na duh, nutrinu. Nisi vrijedan ako samo zgrćeš bogatstvo na sve moguće dopuštene i nedopuštene načine, vrijedan si samo ako se vladaš u skladu s ljudskim i božanskim vrijednostima. I tek kada to imaš sposoban si stjecati i svoj svakidašnji kruh«, napomenuo je fra Miljenko. »Neka nam duh bude odvažan i neprestano povezan s Duhom Božjim. Tada ćemo na ovoj zemlji učiniti čuda. I što nas više bude takvih, naša će domovina više cvjetati. Ne ćemo odlaziti u tuđinu i izgrađivati tuđu domovinu, nego ćemo ostajati ovdje i izgrađivati svoju«, rekao je fra Miljenko o ulozi svakog kršćanina koji se preispituje i svoje slabosti predaje u Božje ruke kako bi Njegovom milošću izgradio bolji dom. »Nitko nas ne će ni na što prisiljavati. Ali nemojmo dopustiti da propadamo mi sami i da zbog nas propada ova naša Udbina, ova naša Lika, ova naša Hrvatska. Puno smo mi bolji i jači nego što mislimo. Samo imajmo snage zagrnuti rukave, dati se na pravi put i u svome srcu dodijeliti životu pravo mjesto, njegovo mjesto«, rekao je na kraju.

Nakon svete mise predstavljen je katalog o oltarnom reljefu Kuzme Kovačića u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Taj kameni reljef smješten je u niši iza oltara u crkvi.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x