06. listopada, 2022.

PREDSTAVLJEN DOKUMENT »SANCTORUM MATER«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Vatikan, 19. veljače 2008. (KTA/RV) – Kardinal José Saraiva Martins, pročelnik Zbora za proglašenje svetih predstavio je 18. veljače u Tiskovnome uredu Svete Stolice Uputu »Sanctorum Mater« koja pojašnjava odredbe za biskupijski postupak kauzâ za beatifikaciju. Riječ je o dokumentu koji će biskupima i njihovim suradnicima pomoći pripremiti prvi dio postupka za beatifikaciju – onaj lokalni, koji se obavlja u njihovoj biskupiji – i to uz pozornost koja je potrebna, a koja se uvijek ne poštuje, kako bi se utvrdio »glas svetosti« kandidata za čast oltara.

Potrebna je veća »točnost« – glavna je misao koju je Sveta Stolica uputila biskupijama u svijetu u kojima je u tijeku, ili se namjerava započeti, postupak za beatifikaciju. Skupljanje dokaza – dokumenata i svjedočanstava – o svetosti života nekog kandidata, o njegovome eventualnom mučeništvu, o vjerojatnome čudu pripisanome njegovu zagovoru, sve se to treba ostvariti samo u jednome najvišem interesu utvrđivanja istine. To je ono što spomenuti papinski zbor traži ovim dokumentom. Dvadeset pet godina nakon objavljivanja normi Ivana Pavla II. o ovoj temi, smatralo se potrebnim – kako je objasnio kardinal Saraiva Martins – pojasniti, onima koji su izravno uključeni, primjenu postojećih pravila, a ne ponuditi im nova pravila. Kako bi se pripremio biskupijski postupak, poglavito je potrebno da glas svetosti bude spontan, a ne neprirodno izazvan – napomenuo je kardinal.

Predstavljajući dokument, kardinal je unaprijed želio pojasniti moguću primjedbu kako je ova Uputa u stvari ukrućivanje postupaka beatifikacije i kanonizacije. Takvo ukrućivanje ne postoji, ako se pod tim misli na promjene normi koje su na snazi već više od 25 godina (…) Uputa želi potaknuti na točno poštivanje onoga što je određeno postojećim normama; u tom smislu je prirodno i poželjno da dokument kao posljedicu ima točniju primjenu zakonskih odredbi – pojasnio je kardinal Saraiva Martins. Na tiskovnoj je konferenciji istaknuta i velika osjetljivost pape Benedikta XVI. na uzore svetosti, ter tako i na svjedoke koje treba dati Crkvi na pozornost. Dokaz toga je činjenica da je u samo tri godine njegova papinstva beatificirano i kanonizirano 577 slugu Božjih, odnosno jedna trećina svih onih upisanih tijekom papinstva pape Wojtyłe.

Glede priznavanja čuda, kardinal je napomenuo kako su to postupci u kojima poglavito sudjeluje 60 poznatih liječnika, članova Vatikanskoga savjeta, koji se o ozdravljenjima izjašnjavaju u smislu jesu li ona znanstveno shvatljiva ili ne. Potom se izjašnjava tridesetak kardinala i biskupa, pozvanih dati crkveno-teološko mišljenje, u slučaju da čudo nije znanstveno objašnjivo. U svakom slučaju, čudo nema nikakve veze sa svetošću, to treba biti jasno. Čudo je znak, pečat koji Bog stavlja na svetost osobe. Čudo nije svetost, nego ju potvrđuje – kazao je kardinal.

Veliko je zanimanje bilo i za stanje postupaka za beatifikaciju papâ XX. stoljeća i drugih istaknutih ličnosti iz Crkve, poput Oscara Romera, nadbiskupa San Salvadora, ubijenoga 1980., ili pak utemeljitelja Družbe svećenika Srca Isusova, oca Leona Dehona. Obje su kauze – kako je rekao kardinal – na razmatranju upravo u svrhu potpunoga pojašnjenja vidikâ njihova kršćanskoga svjedočanstva. Glede kanonizacije blaženoga Ivana XXIII., čeka se potvrda drugoga čuda koje je potrebno za zatvaranje postupka, a u postupku beatifikacije Ivana Pavla II. Ne će biti drugih ubrzanja, budući da se dopuštenje koje je dao Benedikt XVI. odnosi na početak postupka, a ne na sami njegov tijek, koji će, dakle, ići svojim uobičajenim putom.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x