23. srpnja, 2024.

POVIJEST BEZ KRIVOTVORINA. Zbornik Dani dr. Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća, II.

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 17. prosinca 2009. (Hrvoje Hitrec / www.hakave.org) – U prvom dijelu prikaza zbornika »Hrvati kroz stoljeća« dao sam skraćeni, ali s podosta citata potkrijepljen pregled većine izlaganja, a sada nastavljam s onim autorima koje sam tada izostavio.

O hercegovačkim franjevcima 1945. – 1990.
Andrija Nikić piše u zborniku o patnjama hercegovačkih franjevaca u vrijeme jugokomunističke vladavine. Iznosi podatke o tragediji i pojedinačne sudbine. Podatci su više-manje poznati, ali ih treba stalno ponavljati: komunisti su godine 1945. u Hercegovini poubijali 17.500 civila i 66 franjevaca. Nakon rata je 91 franjevac osuđen na 348 godina. Nije ostala ni trećina predratnih franjevaca. Hercegovačka franjevačka provincija Marijina Uznesenja na Nebo bila je gotovo potpuno uništena. Zatvorena je i zabranjena Gimnazija na Širokom Brijegu, novicijat na Humcu, Franjevačka bogoslovija u Mostaru itd. Od potpunog uništenja spasio je provinciju fra Mile Leko, koji se zaputio do Tita. Ovaj ga je osorno pitao zašto je došao k njemu, a fra Mile Leko je odgovorio: »Za vrijeme Turske fratri su išli sultanu, jer nisu imali kome drugom poći. Ni ja nemam, pa sam došao k Vama.«
Bio je to riskantan, ali isplativ put u Beograd, kao što je riskantan bio fra Milin odgovor diktatoru, čijoj je taštini godila usporedba. U svakom slučaju, naredba o ukidanju Hercegovačke franjevačke provincije opozvana je.
Najteži komunistički progoni trajali su sve do pada Rankovića 1966. kada je CK SK BiH organizirao savjetovanje na kojemu je zaključeno da treba »odbaciti predrasude prema tom kraju« (Hercegovini), ali uznemiravanja, pa i uhićenja i zatvaranja franjevaca trajala su sve do 1990.

Preostali dio članka možete pročitati u pdf obliku ili na stranicama portala www.hakave.org.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x