17. travnja, 2024.

POSTAVLJENA NOVA PLOČA O UTEMELJENJU FRANJEVAČKOG SAMOSTANA NA BRIGU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 24. srpnja 2020. (fIM / gospin-brig.info) – O 174. obljetnici utemeljenja franjevačkog samostana na Širokom Brijegu, u okrilju Uznesenja Gospina, u četvrtak 23. srpnja, spominjući se bremenitih i časnih početaka uspostave Hercegovačke franjevačke Provincije i gradnje prvog samostana, postavljena je kod glavnog ulaza u franjevački samostan na Širokom Brigu nova ploča s tekstom koji odjekuje u srcima svih nas: »Odcipljeni od Bosne brez kruha i krova bogati samo nadom u Boga ovi samostan sa crkvom iz temelja dne 23. srpnja 1846. pod okriljem Uznešenja Gospina na nebo franjevci hercegovački podigoše«.

Poznato je da su partizani nakon što su ubili naše fratre, te ih spalili i zatrpali u ratnom skloništu u samostanskom vrtu htjeli zatrti i spomen na njihovo postojanje, te su devastirali fratarske objekte i pljačkali imovinu. To je bilo jezovito, dugo i temeljito smišljeno uništavanje i pljačkanje koje je završilo tek u proljeće 1947. Uništene su i spaljene knjižnice, arhivi, matice, dobro opremljene gimnazijske zbirke. Koliko temeljito je bilo uništavanje govori i to da je s kamene ploče ponad glavnih samostanskih vrata iz vremena utemeljenja otučen uklesani natpis.

U duhu obnove naše franjevačke baštine na Širokom Brijegu ploča je postavljena na vidno mjesto ispod one uništene te daje ne samo informaciju nego i poduku da ustrajemo u obnovi i oživljavanju naših franjevačkih institucija na Brigu.

Svečanost su svojim dolaskom uveličala i naša mlađa braća bogoslovi: fra Marko Bandić, fra Džoni Dragić, fra Tomislav Crnogorac i fra Antonio Primorac. Oni će jedno vrijeme boraviti u samostanu na Širokom Brigu.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x