02. prosinca, 2023.

POKRENUTA CAUSA MUČENIŠTVA POBIJENE SUBRAĆE HERCEGOVAČKE FRANJEVAČKE PROVINCIJE, A FRA MILJENKO STOJ

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 27. rujna 2007. (MIRIAM) – Na sjednici Uprave Hercegovačke franjevačke provincije, pod predsjedanjem provincijala fra Slavka Solde, 4. studenoga 2004. u Slanom donesena je odluka da se ustroji Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika.

Pročelnikom Povjerenstva postao je fra Ante Marić, a članovi: fra Bazilije Pandžić, fra Vendelin Karačić, fra Jozo Zovko, fra Jozo Vasilj i fra Branimir Musa. Bio je to početak pripreme za pokretanje cause mučeništva pobijene subraće u II. svj. ratu i poraću (1942. – 1945.), za koje se vjeruje da su ubijeni »in odium fidei«. Slijedeći bitan korak bio je imenovanje fra Luke M. De Rosa, generalnog postulatora Franjevačkog Reda, postulatorom Cause. To je učinjeno 23. svibnja 2006. Mjesni biskup don Ratko Perić suglasio se s ovim imenovanjem 19. srpnja 2006. Nakon toga imenovani postulator pokrenuo je Causu mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Na Kapitularnom kongresu održanom u Masnoj Luci 4. – 7. lipnja 2007., pod predsjedanjem provincijala fra Ivana Sesara, za vicepostulatora Cause predložen je fra Miljenko Stojić. Postulator Cause suglasio se s ovim imenovanjem dopisom od 19. rujna 2007. Vicepostulator se brine o tijeku Cause na terenu i zastupa je pred različitim crkvenim ustanovama, izuzev pred Rimskim vikarijatom i Zborom za proglašenje svetih.

Budući da je na Širokom Brijegu i oko njega ubijeno najviše naše braće i znalo im se za grobove, puk Božji, samostansko bratstvo i Provincija od samog početka izabrali su Široki Brijeg za mjesto, a 7. veljače za dan kad se kao Provincija sjećamo sve naše braće koja su vlastitom krvlju posvjedočila svoju vjeru i ljubav u uskrslog Gospodina. Jaki zamah ovaj je stav dobio 1. srpnja 1971. kada je zbog »hrvatskog proljeća« postalo mogućim prenijeti u crkvu Uznesenja BDM kosti dvanaestorice ubijene subraće na Širokom Brijegu i šestorice u Mostarskom Gracu. Nakon Domovinskog rata otvorila se mogućnost za sustavno istraživanje pogibije 66-orice subraće. Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika, između ostaloga, svojim radom doprinijelo je da se identificiraju trojica subraće ubijena u Zagvozdu: fra Melhior Prlić, fra Zdenko Zubac i fra Julijan Kožul. Njihovi posmrtni ostatci bit će sahranjeni na Širokom Brijegu 9. listopada 2007. u 11.00. Obred njihova ukopa i sv. misu zadušnicu predvodit će general Franjevačkog Reda, OFM, fra José Rodríguez Carballo.

Da bi se što prije Causa uspješno dovela kraju i pobijeni fratri proglasili svetima, potrebno je prikupiti što više podataka i svjedočanstava o njihovu životu, radu i mučeništvu. Stoga se mole svi oni koji mogu nešto pomoći u tom pogledu da to što prije učine.

Evo korisnih podataka: VICEPOSTULATURA, Franjevačka 1, pp 153, 88 000 Mostar; tel.: (036) 334-238; faks: (036) 334-239; e-pošta:mostar@pobijeni.info; mreža: www.pobijeni.info.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x