20. srpnja, 2024.

POKOP IDENTIFICIRANIH FRANJEVACA I OSTALIH TIJELA IZ MASOVNE GROBNICE U ZAGVOZDU

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Humac, 3. listopada 2007. – Tijekom II. svj. rata i poraća Hercegovačka franjevačka provincija izgubila je 66 svojih članova. Nevine i bez bilo kakva suda, obično ih prethodno mučivši, pobili su ih partizani na mjestima gdje su ih našli. Do sada se zna za tijela njih 30.

Krenuvši tragom svjedočanstva mještana Povjerenstvo za pripremu kauze mučenika, pod vodstvom fra Ante Marića, u travnju 2005. u Zagvozdu je otkopalo masovnu grobnicu s posmrtnim ostacima 18 osoba. Forenzičarskom i DNK obradom na Patologiji u Splitu utvrđeno je da su svih 18 tijela muške osobe srednje životne dobi. Kosturi su im bili u slabom stanju zbog neuvjetnog ukopa. Sve su lubanje bile zaživotno slomljene, a na većini tijela uočljivi su zaživotni tragovi mučenja. U većini su tijela bila zrna streljiva, a svima su ruke bile vezane žicom, mnogima i vratovi i noge. Njihovu identifikaciju vodila je prof. dr. Marija Definis Gojanović. Do sada su identificirana 3 franjevca: fra Melhior Prlić (30. prosinca 2005.), fra Zdenko Zubac (27. listopada 2006.) i fra Julijan Kožul (15. siječnja 2007.). Zbog nedostatka DNK uzoraka njihovih srodnika ostala tijela još nisu identificirana.

Da bi se ostavila mogućnost daljnje identifikacije, sva neidentificirana tijela označena su brojevima. Njihov pokop bit će u nedjelju, 7. listopada, u mjesnom groblju, u posebnoj grobnici, u Zagvozdu. Sv. misu zadušnicu u 15.00 vodit će vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, a ukop koji neposredno slijedi župnik u Zagvozdu don Jakov Cikojević.

Identificirani hercegovački franjevci bit će pokopani na Širokom Brijegu 9. listopada. Toga dana hercegovački franjevci najprije će u 9.00 kanonski primiti generala Franjevačkog Reda, OFM, fra Joséa Rodrígueza Carballa i predstaviti mu povijest svoje provincije. Tom prigodom on će im uputiti i prigodne riječi. Nakon toga, u 11.00, započinje ukop identificiranih fratara koji će predvoditi General Reda. Župnik iz Zagvozda don Jakov Cikojević, načelnik općine Zagvozd za čijeg je mandata počelo iskapanje masovne grobnice Boženko Dedić i sadašnji načelnik Miro Gaće predat će ostatke tijela hercegovačkim franjevcima. Bit će sahranjena u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM uz ostatke tijela 12 subraće koja su ubijena na Širokom Brijegu i 6 subraće koja su ubijena u Mostarskom Gracu. Uslijedit će kratki scenski prikaz ubojstva svih 66 franjevaca. Nakon njega započinje sv. misa zadušnica za pobijene franjevce i pobijeni puk koja će zaključiti ovaj svečani i potresni događaj.

Spomenimo još da je utorak, 9. listopada, uz zalaganje načelnika općine Mire Kraljevića proglašen neradnim danom u općini Široki Brijeg. Sve ostale vijesti i događanja, ne samo oko ovih dana, nego i općenito glede ubijenih hercegovačkih franjevaca možete pratiti preko stranica www.franjevci.info ili www.pobijeni.info.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x