30. svibnja, 2024.

POD OPSADOM: NE ĆU PUCATI U LETEĆI CIRKUS ANTE PAVELIĆA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Split, 25. travnja 2009. (www.slobodnadalmacija.hr / Davor Krile) – Baš na rođendan maršala Tita, 25. svibnja, Hrvatski uljudbeni pokret na čelu s bivšim Kutlinim revizorom Tomislavom Dragunom počinje s inauguracijom hrvatske varijante šolevićevskih »mitinga istine«: prosvjedima pred kućama navodnih narodnih krvnika.

Pravedničko društvo koje će svijetle tekovine Ku-Klux-Klana pokušati prenijeti na naše strane, uz Draguna, čine još i Ljubo Ćesić Rojs, Mladen Schwartz, Dražen Keleminec, Vice Vukojević, te još čitav niz sličnih besprijekornih Hrvata.

Ja ih se ne bojim
Proklamirani cilj ove akcije je udjeljivanje oprosta svim prijestupnicima koji su se ogriješili o dobro naroda, a naročito partizanskim. Formula endeha nostalgičara i pretvorbenih korifeja s domovinske desnice postavljena je vrlo domišljato, po uzoru na Iliju Čvorovića: a sad ćemo vam lijepo oprostiti što smo vas pokrali i svojedobno poklali.

Prva adresa koju su Dragunovi perjanici postavili sebi kao cilj dom je bivšega komandanta Zagorskog partizanskog odreda Stjepana Hršaka na zagrebačkom Tuškancu.

Da stvar bude ljepša, riječ je o bivšem neposrednom ratnom zapovjedniku partizana Franje Tuđmana! Optužuju ga da je 1945. u Maceljskoj šumi organizirao smaknuće dvadesetak svećenika i bogoslova koji su s ustašama bježali prema austrijskoj granici. Devedesetogodišnji Hršak to po stoti put odlučno opovrgava, te najavljeni miting pred svojom kućom naziva »putujućim cirkusom Ante Pavelića«.

»To već prelazi sve granice i tu torturu sve teže podnosim. To je jedan pavelićevski cirkus! Svakih nekoliko godina moram se braniti od nečega s čim nemam ama baš nikakve veze. Prvi put su me optužili 1992., kad je javni tužilac bio Šeks, i ja sam tada dao iskaz na Županijskom sudu o svemu što znam o tim ubijenim svećenicima. Optužbe su nakon toga službeno povučene, no svakih nekoliko godina, obično pred izbore, iznova me dolaze uznemiravati. Ja ih se ne bojim, ali me strašno živciraju.«

Što ćete učiniti kad Vam dođu pod prozor?
»Čujte, ne ću uzeti pušku i pucati, iako znam da bi oni najviše to htjeli. Nemam se ja vremena baviti izmišljotinama koje mi pripisuju. Mogu im ponoviti ono što sam dosad već nekoliko puta rekao: s ubojstvima tih popova nemam nikakve veze. Star sam čovjek, i ja i žena smo stari, i ove laži nas jako uznemiravaju. No, mi smo antifašisti i ostat ćemo antifašisti bez obzira na sve što nam rade.«

Što ste svojedobno kazali državnim organima o onome što znate o smaknuću tih svećenika?
»Početkom svibnja 1945. ja sam sa svojim borcima oslobodio Krapinu i njezinu okolicu. Devedeset posto Zagorja bilo je uz partizane. Nakon ulaska u Krapinu imao sam deset zarobljenika i nikome od njih nije vlas s glave pala. Dio sam pustio na slobodu, a dio zarobljenih sam po naređenju poslao na sud u Varaždin. Nikakve svećenike ja nisam vidio. Tek kasnije sam čuo da su partizani ubili neke svećenike.«

Što se o tome pričalo?
»Suborci su mi rekli da je 18 svećenika početkom ljeta s ustašama bježalo iz Širokoga Brijega. Kada su došli do Krapine, prije nego što sam je osvojio, svećenici su se odvojili te su se sakrili u samostan. No, netko ih je otkrio i odao pa su ih uhapsili i navodno poslali na Macelj, gdje su ih strijeljali. Ne znam tko je to uradio, ali bilo je tada u Krapini i drugih.«

Domobran me tereti, a spasio sam mu život
Što mislite, zašto Vas onda terete za njihovo smaknuće?
»Sve te optužbe vezuju se za tobožnje svjedočenje tog nekog Živičnjaka, domobrana, kojemu sam ja spasio život. Htjeli su ga likvidirati jer mu je otac bio gestapovac, a ja sam rekao da ga ne mogu kažnjavati zbog očevih grijeha. Kasnije mi je zahvaljivao jer sam ga izvukao, a onda me podlo teretio. Zbog njega su me i zvali na sud.

Čemu sad to opet, ja stvarno ne znam. Imamo puno problema s kriminalom. Zašto se to ne rješava, nego se troši snaga na laži i spletke iz prošlosti?«

Bio sam komandant i Tuđmanu
»Bio sam komandant jedno vrijeme i Franji Tuđmanu, istina je. Bio je pisarček u Okružnom komitetu, pa ga je Anka Berus razriješila dužnosti jer je bio neuredan. Onda je jedno vrijeme bio partijski komesar u četi – pripovijeda nam Stjepan Hršak.

»Protežirao ga je Marko Belinić, on ga je i povukao u partizane. Pričali su mi neki da su u Trgovišću Tuđman i drugovi bili u nekoliko akcija u kojima su preodjeveni u domobranske uniforme vršili prepade na ustaše i likvidirali ih«, priča Hršak, no tvrdi da se u njegovom odredu Tuđman uglavnom držao daleko od borbi.

Priložena datoteka:
Stjepan Hrsak – komentar Hrvatskog centra za istrazivanje zlocina komunizma.pdf

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x