24. veljače, 2024.

PERIĆ: AKO OVO NIJE BIO GENOCID I POKUŠAJ ISTREBLJENJA BEZ SUĐENJA, ŠTO JE ONDA GENOCID

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Bleiburg, 16. svibnja 2009. (Fena) – U nazočnosti desetak tisuća hodočasnika, među kojima i preživjelih u bleiburškoj tragediji, na Bleiburškom polju održana je danas središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta, a sv. misu zadušnicu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

Komemoraciju je organizirao Počasni bleiburški vod i Ured inozemne pastve Hrvatske biskupske konferencije, a pokrovitelj je Hrvatski sabor.

Počela je hrvatskom himnom i minutom šutnje za bleiburške žrtve, a zatim se nazočnima obratio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, saborski zastupnik Andrija Hebrang.

»Nalazimo se na svetom mjestu hrvatskih strahota kako bismo se poklonili žrtvama koje su odavde krenule na križne putove, na svoj posljednji put, i žrtvama koje je ovdje dočekala okrutna smrt i zločin«, rekao je Hebrang. Zločin se dogodio nakon II. svjetskog rata, nad civilima, razvojačenim vojnicima bez oružja, ženama, djecom, starcima i svećenicima, kazao je i istaknuo kako su oni ubijeni u doba mira bez suda i pravde.

»Danas se klanjamo svima koji su ovdje ubijeni, ali klanjamo se i onima koji su ubijeni u Jasenovcu. Jasenovačke žrtve su žrtve nacizma koje su također ubijene bez suda«, rekao je. Zajedničko je žrtvama i Bleiburga i Jasenovca što su mislili drukčije od režima u kojima su živjeli i ubijeni su zbog vlastitih političkih uvjerenja, ili nacije, bez suda i bez prilike za istinu, kazao je Hebrang.

»Žrtve fašističke ideologije doživjele su zasluženu počast, poštovanje i zahvalnost brojnih naraštaja, dok su bleiburške žrtve zatajene, njima se ne mogu zapaliti svijeće, njihova čast i dostojanstvo nestala je ubijanjem njihovih tijela, koja su pokopali njihovi krvnici«, kazao je.

»Hrvatska«, rekao je Hebrang, »leži na kostima nevinih civila, na zločinu koji se ne može opraštati.« Ponovio je kako se sa strahom i boli šaptalo o bleiburškim žrtvama i istaknuo kako je došlo vrijeme da se tim žrtvama vrati dostojanstvo i da se imenuju njihovi zločinci. »Komunisti i njihovi krvnici na čelu s Josipom Brozom Titom počinili su te zločine«, rekao je.

Upozorio je kako ima onih u državnom vrhu koji smatraju da se zagovara nacizam ako se govori o bleiburškim žrtvama. »Osudom komunističkih zločina ne širi se fašizam, nego se osuđuju dva najveća zla u povijesti, komunizam i nacizam«, rekao je Hebrang, zaključivši kako u hrvatskom narodu nema pomirbe živih bez pomirenja mrtvih.

Predvoditelj misnog slavlja mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić ponovio je da je bleiburška tragedija počela pobjedom novih vlastodržaca 1945. Za njega je bleiburška tragedija simbol kolona smrti, bacanja tijela u rijeke, u jame, groblja i zloglasne logore. »Bila su to«, dodao je, »vremena kad se sudilo bez svjedoka, donosile presude bez pravde, pokapalo bez časti u grobove bez natpisa, tako da se uvrijeđenima i poniženima zatre svaki trag.«

»Moderni imperator sa svojom komunističkom partijom represivnim mjerama zbio je narode u umjetnu državnu tvorevinu, gušeći dva neugušiva ljudska osjećaja i neotuđiva prava, narodno i vjersko. U nacionalnom pogledu nastojao je sve jugoslavenizirati, a u religijskom ateizirati, upuštajući se u zatiranje imena i religioznog spomena jednoga 13-stoljetnoga katoličkog naroda. Imperator nije ni slutio da će se desetak godina nakon njegove smrti ta umjetna državna tvorevina rastvoriti na svoje prirodne dijelove«, rekao je.

Na kraju je poručio da se u europskoj zajednici nikad više ne smiju dogoditi zločin poput bleiburškog, zlodjela nacizma i fašizma protiv čovječnosti, niti zlodjela antifašizma i komunizma protiv ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i narodnih sloboda.

Sudionicima bleiburškog skupa obratio se Ilija Filipović, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te imam iz Gunje Idriz ef. Bešić, predstavnik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, kao i predsjednik Počasnog bleiburškog voda Ivan Pomer.

Na kraju komemoracije položeni su brojni vijenci i zapaljene svijeće na spomenik bleiburškim žrtvama.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x