24. veljače, 2024.

ONI SU NAŠI ZAGOVORNICI PRED BOGOM

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 7. veljače 2019. (fra Ante Bekavac) – U prepunoj crkvi franjevačkog samostana Bezgrješnog začeća BDM u Zagrebu u povodu 74. obljetnice pobijenih hercegovačkih franjevaca slavljena je u 18.00 sv. misa zadušnica. Predvodio ju je Gospićko-senjski biskup, preuzvišeni Zdenko Križić, u suslavlju braće franjevaca i drugih svećenika susjednih župa. Također je nazočio i provincijal franjevaca kapucina fra Jure Šarčević. Prije početka sv. mise pročitana su imena pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Gvardijan samostana fra Svetozar Kraljević u pozdravnoj riječi prije euharistijske službe rekao je da smo se okupili na slavlje života. Život je Božji dar i volja je Božja da taj život slavimo, iako neki nisu imali prigodu odživjeti život jer ih je dohvatila ljudska zloća. Zato smo mi tu da večeras učinimo spomen-čin sjećanja i molitve za duše i živote ubijene naše braće, istakao je fra Svetozar.

Biskup Zdenko Križić u svojoj propovijedi istakao je vrijednost žrtve i spremnosti na žrtvu. Nasljedovati Isusa ne obećava posebni status, već ponajprije protivljenja s mogućnošću gubitka života zbog svjedočanstva za Isusa. Dodao je da su u vrijeme rata ubijeno 694 svećenika, redovnika i redovnica jer su bili »omiljena lovina komunističke vlasti kojoj je mučenje i ubijanje uistinu predstavljalo zabavu. Bili su uvjereni da će udarajući pastire raspršiti cijelo stado vjernika.« Zatim je istakao i podcrtao da »ovo sjećanje na naše mučenike nema za nakanu pobuđivati u nama mržnju i želju za osvetom. Kada bi to bilo, onda bismo mi sami u sebi njegovali zločinca i davali prostora đavlu. Odgovor na mržnju i na zlo je praštanje i ljubav. To je Isusov stav i tu je srce njegove muke.« U nadahnutoj propovijedi biskup Zdenko je nastavio da je stav ubijenih franjevaca bio onaj stav Isusovih učenika koji se nisu laćali mača niti su na mržnju odgovarali mržnjom i osvetom. »Naša pobijena braća nisu potegli nikakav mač da bi se obranili, nego su dali svoj život, svoju krv, i te žrtve koliko god bile strašne i bolne, nisu uzaludne, one su pobijedile. Donijele su Crkvi i našem narodu puno Božjeg blagoslova.« Svoju propovijed zaključio je sljedećim riječima. »Ovi redovnici mučenici zacijelo su naši zagovornici pred Bogom. Naš narod, a napose naša Hercegovina, kroz povijest je dala dosta mučenika. Njihovo mučeništvo nije bilo uzaludno, donijelo je puno blagoslova naraštajima do naših dana, jer mučeništvo je najplodnije sjeme dobroga i plemenitoga. Zahvalni smo Bogu za njih i molimo ga da takvi u našem narodu nikada ne nedostanu.«

Franjevački bogoslovi svojim su pjevanjem i služenjem na sv. misi uveličali ovaj čin vjere i zahvale Bogu za naše franjevačke mučenike. Na licima ljudi vidjela se radost što imamo na nebu zagovornike kod Oca nebeskoga da i nama podari snagu svjedočanske vjere i nade da Bog drži povijest i našu sudbinu u svojim rukama i da nas vodi k sebi.

Zavičajno društvo širokobriježana u samostanskoj dvorani nakon sv. mise zadušnice priredilo je domjenak za sve koji su došli.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x