02. prosinca, 2023.

ODRŽANA 3. VEČER IV. DANA POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 7. veljače 2014. (Josipa Vukoja / Vicepostulatura) – Molitveni program IV. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca, koji se održavaju u spomen na 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću, nastavljen je sinoć, 6. veljače, u 17.30, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu molitvom krunice i svetom misom zadušnicom. Molitveni program ponovno je predvodio fra Marko Ešegović. Na svetoj misi uz fra Miljenka Stojića, vicepostulatora, sumisili su i fratri iz širokobriješkog samostana.

Fra Marko se u propovijedi posebno osvrnuo na riječi Evanđelja kojima Isus šalje apostole da propovijedaju obraćenje i šire mir, jer je taj Isusov poziv naviještanja Evanđelja drugima sv. Franjo uvrstio u svoje Pravilo koje fratri i danas obdržavaju. Propovijed je završio riječima: »Drago mi je da mogu reći da i naše vrijeme poznaje istinite Kristove sljedbenike! Krenimo samo od 66 hercegovačkih franjevaca “širokobriških mučenika”. Prisjetimo se i Majke Terezije, bl. Alojzija Stepinca, Nikole Tavelića, fojničkih fratara – mučenika ubijenih u ovome ratu: fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića; fra Vjeke Ćurića misionara u Africi koji je toliko volio svoj misionarski život da su mu i kosti tamo sahranjene… Ovi i mnogi drugi muškarci i žene svjetlo su na našoj životnoj stazi koje pokazuje put do Vječnoga svjetla – Isusa Krista. Tim nam je putem ići!«

Sinoć su molitvu krunice i misna čitanja predvodili članovi Franjevačkoga svjetovnog reda Široki Brijeg, a liturgijsko pjevanje Veliki župni zbor pod vodstvom s. Mire Majić.

Na kraju svete mise vicepostulator fra Miljenko Stojić proglasio je dobitnike nagrada u III. nagradnom natječaju na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca, za uzrast odrasli. Prvu nagradu, za glazbeni uradak Oda hercegovačkoj braći, osvojio je Franjo Bilić iz Zagreba, drugu nagradu osvojio je Tomislav Šovagović za literarni rad Zatvorenik slobode, dok je treću nagradu osvojio Stipan Zovko iz Širokog Brijega za literarni rad Širokobriški sveci.

Nakon mise uslijedilo je Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu koje je predvodio fra Dane Karačić.

Program iz samostanske crkve na Širokom Brijegu, koja je i sinoć bila ispunjena vjernicima, prenosili su Radiopostaja Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com) i portali hercegovinalive.com, hrsvijet.net, franjevci-siroki-brijeg.info, pobijeni.info.

Danas, 7. veljače, na dan obljetnice ubojstva 12 fratara iz širokobriješke samostanske zajednice, molitveni program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem gdje su fratri ubijeni i zapaljeni, a nastavlja se u crkvi molitvom kraj groba gdje su pokopana 22 pobijena fratra i svetom misom zadušnicom koju će predvoditi provincijal fra Miljenko Šteko. Nakon sv. mise bit će pokop dvojice fratara, fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara, koji su pronađeni u Ljubuškom na Tomića njivi. I danas će cijeli ovaj program uživo prenositi prethodno navedeni portali.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x