23. srpnja, 2024.

OBILJEŽENA 100. OBLJETNICA ROĐENJA FRA RADOSLAVA GLAVAŠA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Drinovci, 25. listopada 2009. (Vicepostulatura) – U organizaciji vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, danas je u župnoj crkvi u Drinovcima obilježena 100. obljetnica rođenja fra Radoslava Glavaša (29. listopada 1909.). Spominjana su i ostala 6-orica ubijenih hercegovačkih franjevaca, rodom iz Drinovaca: fra Krešimir Pandžić, fra Arkanđeo Nuić, fra Borislav Pandžić, fra Žarko Leventić, fra Anđelko Nuić i fra Emil Stipić. Nisu zaboravljeni ni svećenici Mostarsko-duvanjske biskupije: don Ante Krešimir Buconjić, don Andrija Majić, don Jerko Nuić i don Ilija Tomas. Molilo se i za časnog brata isusovca Ivana Šimića. Sve njih pobili su komunisti tijekom i u poraću II. svj. rata.
Na početku sv. mise nazočne je pozdravio župnik fra Ivan Boras. Istaknuo je ljubav Drinovčana prema pobijenim duhovnim predvodnicima iz svoga mjesta.
Fra Ante Marić, definitor hercegovačke franjevačke provincije, predvodio je sv. misu. U propovijedi je između ostaloga istaknuo potrebu da progledamo, ali ne u zrelim godinama, nego dok smo još mladi, u obitelji. Ovo naše podneblje, čija je kraljica Katarina umrla na današnji dan prije 531. godine, treba kršćanskih i domoljubnih svjedoka.
Nakon sv. mise nazočne je kratko pozdravio vicepostulator fra Miljenko Stojić i predstavio im rad vicepostulature. Pozvao ih je da svojim možebitnim svjedočenjem o okolnostima ubojstva hercegovačkih franjevaca pomognu u njihovu proglašenju blaženima i svetima.
Fra Robert Jolić, hercegovački franjevački povjesničar, održao je prigodno predavanje. Govorio je uglavnom o fra Radoslavu Glavašu. Kod njega je naročito zanimljivo da je jedini od 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca kojemu je sudio kakav takav sud. Bilo je to 28. lipnja 1945. u skupini s još njih 57. Svi su suđeni u jednom danu, fra Radoslav kao 21. po redu, i gotovo svi su osuđeni na smrt strijeljanjem. Prema nekim svjedočenjima imao je priliku pobjeći prije suđenja, ali to nije htio učiniti jer se osjećao nevinim.
Na kraju je riječ ponovno preuzeo vicepostulator fra Miljenko Stojić. Zahvalio se nazočnima što su ispunili drinovačku crkvu i pozvao ih da 7. veljače dođu na Široki Brijeg kada je središnje obilježavanje ubojstva svih 66 hercegovačkih franjevaca.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x