19. svibnja, 2024.

»NIKOLINOM BOSNOM« I U HERCEGOVINI

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Mostar – Široki Brijeg, 1. svibnja 2018. (T. P. / KTA) – Hodočašće u organizaciji Nacionalnog svetišta Sv. Nikole Tavelića iz Šibenika »Nikolinom Bosnom« u ponedjeljak je, 30. travnja 2018., prošireno i na Hercegovinu.

U sklopu programa slavljena je Euharistija u kripti crkve Sv. Petra i Pavla u Mostaru koju je predvodio župnik župe Sv. Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu fra Martin Jaković. »Hodimo zemljom s jedne strane napaćenom, a s druge strane zemljom što nosi ljude koje je Gospodin poslao na ovaj svijet, udahnuo im dah života, dah vjere. Oni ovdje gdje žive i rade žele svjedočiti uskrslog Gospodina. Bog nas je stavio točno na ono mjesto na kojem trebamo biti, da na njemu donosimo istinu Njegove ljubavi i prepoznajemo žrtvu koju Isus podnosi radi nas i našega spasenja. Dobro je da se sjetimo da trebamo s više žara dati ono što smo od njega primili.« Komentirao je događaje s puta, susrete s malim mjestima, molitve u crkvama, samostanima, susrete s dobrim kršćanskim dušama koje svoje tijelo i duh krijepe na Euharistiji. »I ovdje u Mostaru, gdje se stapaju kulture, Bog nam govori o životu Crkve, redovnika, svećenika i povjerenog naroda.« Hodočašće je usporedio s iskustvom Isusovih učenika na Gori preobraženja nakon kojega se vraćaju u zbilju. »Želio bih da nam ostane u svijesti kako su svi lijepi trenutci proživljeni na ovom putu dar Božji i imaju smisao. Svatko od nas na hodočašće je pošao sa svojim razlogom. No, važno je na tom putu susresti Gospodina i spoznati da je Bog stvorio sve ono što nas okružuje. I zato zahvalimo što nas je obogatio prirodom koja nas je vodila k ljudima, da nam pohodi ovim mjestima budu susreti Boga i čovjeka. Neka nam i ovo hodočašće pomogne da dajemo više od sebe, da ono što doživljavamo u duhovnom i vjerničkom smislu donese plodove i u naš život, kako bismo bili više nasmijani, otvorena srca, bez straha pred budućnošću čineći sve da Gospodina proslavimo cijelim bićem.« Župnik župe Sv. Petra i Pavla fra Bože Milić hodočasnike iz Hrvatske upoznao je s poviješću franjevačke nazočnosti u Mostaru. Objasnio je značenje slavljenja sv. mise u kripti župne crkve koja je u gradnji. Nakon pada Turaka 1886. ovdje je sagrađena crkva, a u posljednjem ratu ta je crkva srušena 8. svibnja 1992. Čišćenje ruševina počelo je 1995., a već iste godine – od kraja studenoga do Božića – napravljena je kripta. Fra Bože je prikazao dinamičan dušobrižnički rad franjevaca u Mostaru, jer se uz crkvu Sv. Petra i Pavla nalazi i samostan, ujedno i sjedište Hercegovačke franjevačke provincije. Ovdje djeluju i brojne vjerničke skupine. Fra Bože je napomenuo kako iz ove franjevačke provincije potječu franjevci mučenici XX. stoljeća, te je njihova krv plod mnogih zvanja u provinciji koja se uvelike obnovila u drugoj polovici prošloga stoljeća.

I upravo poštovanje prema 66 franjevaca mučenika, kao i bliskost sa Sv. Nikolom Tavelićem, također mučenikom, hodočasnike »Nikolinom Bosnom« odvelo je i na Široki Brijeg. Ondje su pohodili Crkvu Uznesenja Marijina i tamošnji franjevački samostan, središte podizanja ovdašnjega puka nakon turske vladavine. Radili su na opismenjivanju puka, pomagali formirati društveni i gospodarski život kraja, a potom i svoju zajednicu obogatiti učenim redovnicima. S godinama je ovaj samostan postao sjedište pismenosti i obrazovanja. Široki Brijeg u novije vrijeme posebno je prepoznatljiv kao mjesto štovanja 66 širokobrijeških mučenika – hercegovačkih franjevaca ubijenih između 1942. i 1945. Bili su žrtve komunističkoga progona, jer se nisu željeli odreći niti vjere u Krista niti služenja narodu kojem su poslani za spasenje duša. U širokobriješkoj crkvi pokopana su 24 fratra. Poznata su mjesta stradanja još 10 redovnika, a za ostalima se traga. Danas u samostanu na Širokom Brijegu djeluje 17 redovnika potrebnih u dušobrižništvu za 17 tisuća vjernika. O snazi vjere i života u ovom kraju svjedoči i podatak od oko 100 vjenčanja i 250 krštenja u jednoj godini.

Obogaćeni svim ovim informacijama, hodočasnici iz Hrvatske nastavili su put prema Međugorju.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x