24. rujna, 2022.

NEBRIGA I OPSTRUKCIJA DRŽAVNIH INSTITUCIJA OTEŽAVA POSTUPKE ISTRAŽIVANJA ZLOČINA KOMUNIZMA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Ljubuški, 10. rujna 2013. (Damir Šimić / hrsvijet.net) – Iz tri masovne grobnice i tri pojedinačna groba na području općine Ljubuški ekshumirane su do sada 62 žrtve komunističkih zločina: Tomića njiva 28 žrtava, Bare 19 žrtava, Iza zgrade županijskog MUP-a 12 žrtava, Pregrađe 2, Studenci 1.

U nedjelju, na blagdan Male Gospe, u Ljubuškom je dostojanstveno pokopano 46 posmrtnih ostataka pobijenih, a posmrtni ostatci dvojice identificiranih franjevaca – fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara predani su širokobriješkom samostanu, dok je tijelo Grge Marića predano obitelji Marić iz Posušja.

***

Fra Miljenko Stojić: Odgovorili smo na poziv pape Ivana Pavla II. da Crkva popiše svoje mučenike

»Već od samog početka ubojstva 1945. Hercegovačka franjevačka provincija pokušala je doznati što se točno dogodilo s njezinim pobijenim članovima. U tome joj je svesrdno pomagao tadašnji mjesni biskup dr. Petar Čule. Posebno se to odnosi na one pobijene na Širokom Brijegu i potom zapaljene u ratnom skloništu. Njihovo ubojstvo ušlo je i u ono glasovito Pastirsko pismo iz rujna 1945. gdje su biskupi doslovno stavili glavu na panj braneći istinu. Međutim, komunističke tajne službe uskoro su prekinule svako istraživanje. Stoga nije čudno da smo dolaskom kakve takve slobode devedesetih godina prošloga stoljeća ponovno započeli s istraživanjima što se na kraju sve razvilo u Vicepostulaturu. Time smo odgovorili i na poziv pape Ivana Pavla II. da Crkva u novom tisućljeću popiše svoje mučenike«, kazao nam je vicepostulator fra Miljenko Stojić, opisujući razloge utemeljenja Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Nakon što je Vicepostulatura pokrenula proces istraživanja u aktivnosti su se uključile i neke općine s hrvatskom većinom. U prvom redu Široki Brijeg i Ljubuški, gdje su u veljači 1945. komunističke vlasti pobile većinu franjevaca, kao i znatan broj civila i ratnih zarobljenika.

»Bilo je to za očekivati, jer osim franjevaca ubijeno je i mnoštvo vjernoga puka. Vicepostulatura nema zadatak izravno se baviti time, ali je došla na zamisao i uspjela je proširiti po različitim općinama da se ustroje povjerenstva za istraživanje i da što prije počnu s radom. Tako je i bilo«, kazao je Stojić.


Obitelji žrtava mogu podnijeti prijavu protiv nepoznatog počinitelja

Stojić također primjećuje da niti Vicepostulatura niti općinska povjerenstva, po opisu svojih poslova, nemaju zadatak tražiti zločince.

»Oni traže žrtve i ispituju povijesne okolnosti u kojima se to dogodilo da bi lakše došli do istine. Traženje zločinaca, spada na državne vlasti i na obitelji pobijenih. Država mora, a obitelji mogu podignuti tužbe protiv živih ili nepoznatih počinitelja«, odrješit je fra Miljenko Stojić.

U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji popis masovnih grobnica ali ni popis žrtava komunističkih zločina. »U zadatak općinskih povjerenstava, uz traženje žrtava na svome području, spada načiniti i njihov popis. Puno je toga već učinjeno pa će to povjerenstva sabrati i s mogućom brojkom izići u javnost. Na žalost još ne postoji središnji popis žrtava. Možda to učini neka koordinacija ovih povjerenstava, a svakako će to učiniti Komisija HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Ona uskoro počinje s tim po svim našim župama u Republici Hrvatskoj i BiH«, ističe Stojić.

Državne, entitetske i županijske institucije u BiH u ovome procesu uopće ne sudjeluju, izuzev pojedinaca. »Naravno, hvala onim pojedincima, ne ćemo ih sada navoditi, koji su unatoč državne blokade pomagali i pomažu sav ovaj rad. Na tom polju posebno su se istakli načelnici i predsjednici vijeća pojedinih općina bez kojih bi bilo nemoguće ustrojiti sva dosadašnja povjerenstva«, kaže fra Miljenko Stojić.

Stojić smatra da bi država BiH žurno trebalo ustrojiti tijelo koje bi prišlo postupku otkrivanja masovnih grobnica, njihovom stručnom istraživanju i mogućoj DNK analizi. »Imajući upravo moguću DNK analizu u svijesti pri svakom iskopavanju grobišta nastojali smo odvojiti tijelo od tijela, a ne sve kosti skupiti zajedno što DNK analizu čini gotovo nemogućom. Na žalost ponekada neki upravo tako čine. Spomenuto tijelo trebalo bi načiniti i popis žrtava, a država slijedom svega podići optužbu barem protiv nepoznatog počinitelja.«

Cjelokupan članak može se pročitati na stranicama portala HRsvijet ili u pdf-u.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x