21. travnja, 2024.

NASTAVLJENO ČIŠĆENJE MLINICE I HIDROCENTRALE

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 19. siječnja 2012. (Vicepostulatura) – Iako je temperatura bila ispod ništice, nastavljeno je čišćenje franjevačke mlinice i hidrocentrale na rijeci Lištici u Širokom Brijegu. O prethodnim čišćenjima pisali smo više puta.

Čišćenje su uobičajeno proveli dragovoljci, članovi FSR-a i vjernici. Marljivo su radili, ali još nisu uspjeli do kraja završiti posao koji je ljetos započet. Kroz proteklo vrijeme nakupilo se, naime, puno smeća, a i priroda je nesmetano bujala. Zbog toga će posao biti nastavljen dok se sve ne privede u takvo stanje da poslije bude lagano dalje održavati.

Dragovoljce na čišćenju posjetili su fra Sretan Ćurčić, širokobriješki gvardijan, i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Zahvalili su im na odzivu i na učinjenom poslu.

Pripomenimo da su franjevačka mlinica (1868.) i hidrocentrala (1936.) značajni ne samo zbog svoje povijesne važnosti, nego i kao spomen mjesta na pobijene hercegovačke franjevce. Tu se tijekom opsade Širokog Brijega u veljači 1945. sklonilo 9 franjevaca, zajedno s nekim đacima Franjevačke klasične gimnazije i skupinom vjernika. Nakon što su 8. veljače izišli i partizani ih zarobili, svi su bili spašeni osim franjevaca. Njih 8 odveli su nekamo prema Splitu da bismo ovih godina jednoga, fra Melhiora Prlića, identificirali među pobijenima u masovnoj grobnici u Zagvozdu. Fra Mariofila Sivrića su, pak, ostavili da bi im pokazao kako radi hidrocentrala, pa ga nakon toga najvjerojatnije ubili negdje na području Širokog Brijega.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x