20. srpnja, 2024.

NASTAVLJENI »V. DANI POBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA«

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 7. veljače 2015. (Ivana Karačić) – U samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu jučer, 6. veljače, održana je treća večer molitvenog programa »V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«, kojima se obilježava 70. obljetnica ubojstva hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću. Molitvu krunice u 17.30 predvodili su fra Dane Karačić i članovi Franjevačkog svjetovnog reda, a svetu misu u 18.00 predvodio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko.

Provincijal je u propovijedi, između ostaloga, rekao: »I sve godine što su se počele slagati na sklonište koje se još dimilo, sve godine koje su cvilile pustim i slomljenim vratima i prozorima ovoga samostana, gimnazije, sjemeništa i konvikta, obilježene su tolikima koji su ovdje klečali sklopljenih ruku, uzdignutog pogleda nebu, tolikima koji su u ovim godinama plakali, trpjeli, molili. Preživjeli je narod dolazio svojoj crkvi koja je bila obeščašćena, svome samostanu, tražio svoje fratre. A njih više nije bilo. No život nije prestao! Vjera se nije utrnula! Iako je po ljudsku sve izgledalo da će tako biti. Matice su spalili, arhive, knjige, htjeli osobnost uništiti, promijeniti i čovjeka i zemlju. Široki Brijeg je trebao nestati sa zemljopisne karte. Ali se dogodilo nešto što nisu mogli sanjati. Svako malo zaparala je ovim nebom, ovom zemljom, našim iseljeništvom ganga po kojoj su Širokobriježani poznati u čitavom svijetu: “Lištica se samo rijeka zove!”«

Ovu treću večer dodijeljene su nagrade »IV. nagradnog natječaja« za uzrast odrasli. Prva nagrada pripala je Laudatu za dokumentarni film »In odium fidei«, čija je tema ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca i povijesne okolnosti u kojima se to dogodilo. Njegova predpremijera održat će se u Zagrebu u Kinu Europa 11. veljače u 19.00, a premijera 12. veljače u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u isto tako u 19.00. Drugu nagradu dobio je Drago Tomić za rad »Komunistički progoni katoličke Crkve u Hercegovini 1942. – 1945. i važeće međunarodne konvencije«, a treću Vlatko Majić za literarni uradak »Tiho da nas svi čuju«.

U povodu 70. obljetnice komunističkog ubojstva hercegovačkih franjevaca Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku »70. obljetnica stradanja hercegovačkih franjevaca«. Nakon predstavljanja marke, ravnateljica HP Mostar Sanja Sabljić svečano ju je uručila vicepostulatoru fra Miljenku Stojiću.

Molitveni program prenosio je HR Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com) te putem video signala portali hercegovinalive.com; pobijeni.info; hrsvijet.net; gospin-brig.info. Putem ovih medija, te putem HR Posušje i HR Herceg Bosna, pratite i večerašnji program koji počinje u 16.00 molitvom pred skloništem, a nastavlja se svetom misom zadušnicom koju će predvoditi biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x