04. ožujka, 2024.

NASTAVLJENA OBNOVA RATNOGA SKLONIŠTA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 5. srpnja 2019. (Vicepostulatura) – U ožujku ove godine nastavljeni su radovi na obnovi ratnog skloništa. Na red je došlo čišćenje kamenog zida koji podržava put iznad ratnog skloništa te obnova podzida koje čuvaju zemlju da je voda ne odnese. Zbog nevremena u svibnju i početkom lipnja radovi mrvicu kasne, ali je najvažnije da sve bude dobro urađeno.

Zbog opasnosti od urušavanja i zbog sve većeg priljeva vjernika radovi na obnovi ratnog skloništa, gdje je 7. veljače 1945. ubijeno i zapaljeno 12 fratara iz samostana na Širokom Brijegu, započeli su u rujnu 2015. Učvršćen je ponajprije ulaz u samo ratno sklonište, postavljene kamene stube i prikladna vrata. Kamenom su popločane dvije glavne kamene staze (dar braće iz Z. Europe i Kustodije), nasuta zemlja uz prostor oko ratnog skloništa, provedeno navodnjavanje i zasađena trava. Preuređene su i stube kojima se iz crkvenog dvorišta silazi prema ratnom skloništu.

Za uraditi ostaje još sljedeće. Unutrašnjost ratnog skloništa treba osigurati od urušavanja i postaviti prikladnu rasvjetu. Vani ostaje nasuti zemlju na tri površine iznad podzida, postaviti na njima sustav za navodnjavanje i zasaditi travu. Još će k tomu trebati stručno potkresati i posaditi zelenilo na čitavom prostoru ratnog skloništa. Svi ovi radovi teći će onom dinamikom kako se osiguraju novčana sredstva.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x