02. prosinca, 2023.

NAJMANJE 300 ŽRTAVA S PODRUČJA OPĆINE ČITLUK DOBIT ĆE SVOJ SPOMEN-KRIŽ NA GROBLJU MIRA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 30. lipnja 2021. (brotnjo.info) – Danas je održana redovita sjednica Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk u dvorani za sastanke Općine Čitluk. Sjednici su nazočili članovi Povjerenstva, kao i Marin Radišić, načelnik općine Čitluk i Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk.Jedan od članova, koji je također nazočio, je i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Na samom početku sjednice Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, zahvalio je članovima i gostima na dolasku te podsjetio da su dvije prethodne sjednice održane uz korištenje novih tehnologija kako bi se nastavio ranije započeti koordinirani rad. Govoreći o današnjoj sjednici Markota je istaknuo važnost sjednice jer uskoro slijedi postavljanje prvih križeva za žrtve s područja općine Čitluk na Groblju mira. Podsjetimo, Povjerenstvo je u svom radu prikupilo podatke o 1.586 žrtava s područja općine Čitluk, od kojih je jedanaest crkvenih osoba za koje su već postavljeni križevi na posebnom polju unutar Groblja mira na Bilima.

Na današnjoj sjednici naglašeno je kako je do održavanja sjednice dospjelo 300 uplata za podizanje križeva, ali bi se u skladu s najavama ovaj broj danas ili eventualno sutra mogao i povećati. Iz Povjerenstva su ponovili kako će, što je ponovno potvrdio i izvođač radova, za sve uplate izvršene do 1. srpnja križevi biti postavljeni do sljedeće sv. mise na memorijalnom Groblju mira, 21. kolovoza, dok će se preostali križevi postavljati po uplatama i u skladu s mogućnostima izvođača radova, o čemu će šira javnost biti blagovremeno obaviještena.

Kako bi prvi križevi za žrtve s područja općine Čitluk bili postavljeni do sv. mise na Groblju mira u kolovozu, već je započeto postavljanje postolja. Iz udruge Mir International, koja vodi brigu o Groblju mira, naglašavaju kako je to tehnički dio posla koji zahtjeva najviše vremena i da nakon ove faze radova slijedi postavljanje križeva i ploča na kojima će biti navedeni žrtvino ime, prezime, ime oca, te godina rođenja i godina smrti ili nestanka.

Popis s podatcima o žrtvama za koje je do sada izvršena uplata udruzi Mir International proslijedit će se sljedeći petak, nakon čega će Udruga podatke dostaviti izvođaču radova, a iz Povjerenstva još jednom pozivaju Brotnjake da na web stranici Općine Čitluk ili web stranici žrtvoslova provjere točnost podataka navedenih za one žrtve za koje je uplaćeno podizanje križeva.

Razgovarajući o tehničkim podrobnostima vezanima za postavljanje križeva članovi Povjerenstva su dogovorili model postavljanja i zauzeli stav glede rasporeda postavljanja križeva u polje za žrtve s područja općine Čitluk. U dogovorenom modelu posebna pozornost posvetit će se da križevi za oca i sinove ili za braću budu postavljeni jedan pored drugoga unutar prostora za naseljeno mjesto. Navedeno je jako važno jer nažalost u svim naseljenim mjestima imamo zabilježene slučajeve stradale braće, roditelja i djece.

Uz navedene aktualnosti članovi Povjerenstva informirali su Marina Radišića, načelnika Općine Čitluk i Predraga Smoljana, predsjednika Općinskog vijeća Čitluk, o svim ostalim aktivnostima Povjerenstva, a načelnik Radišić i predsjednik Smoljan su naglasili kako od početka podržavaju rad Povjerenstva i da su se i sami uvjerili u ozbiljnost projekta prilikom posljednje posjete Groblju mira. Općina Čitluk od samog je početka dala punu podršku projektu, a čelni ljudi Općine Čitluk zahvalili su Povjerenstvu na učinjenim aktivnostima i poželjeli uspjeh u daljnjem radu.

U ovaj projekt ozbiljno se uključuju i ostale općine i gradovi, a na sastanku je naglašeno kako je uspostavljena suradnja s povjerenstvima iz Ljubuškog i Gruda. Čitlučko Povjerenstvo od ranije surađuje s kolegama iz Širokog Brijega, gdje su uplate za postavljanje križeva postale kontinuirana aktivnost.

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x