06. listopada, 2022.

NA ŠIROKOM BRIJEGU OBILJEŽENA 64. OBLJETNICA POGIBIJE FRATARA

WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

iroki Brijeg, 8. veljače 2009. (IKA) – »Što ćeš naučiti, čovječe, na ovom mjestu? Zašto dolaziš ovamo? Zašto ovaj Brijeg svake godine u veljači mami tvoje korake? Zašto svake godine želiš čuti istu priču?«, pitanja su kojima je širokobriješka Franjevačka mladež započela molitvu na grobu u kojemu počivaju kosti dvadeset i jednog pobijenog franjevca u crkvi na Širokom Brijegu, na 64. obljetnicu smrti dvanaestorice od njih.

Partizani su 7. veljače 1945. upali u franjevački samostan na Širokom Brijegu u kojemu su našli dvanaestoricu franjevaca, sve ih pobili i potom zapalili. Prije tri godine pokrenute su pripreme za službeno otvaranje postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, a generalni postulator Franjevačkog reda fra Luka M. De Rosa imenovan je postulatorom kauze. On je, pak, kao svoga vicepostulatora, kako je to uobičajeno u Franjevačkom redu, imenovao fra Miljenka Stojića.

Hercegovačka franjevačka provincija nadnevak 7. veljače i Široki Brijeg izabrala je za središnje mjesto obilježavanja pogubljenja hercegovačkih franjevaca u ratu i u poraću II. svj. rata.. Misu zadušnicu u širokobriješkoj bazilici predslavio je provincijal fra Ivan Sesar zajedno sa 63 svećenika. »Braćo naša ubijena, puče ubijeni diljem krvavih križnih putova i razbacan po različitim jamama, evo nas danas na mjestu žrtvoslova Hercegovačke franjevačke provincije da za Vas i patnje Vaše, koje dragi Bog ima na svom dlanu upisane, slavimo ovu misu i da se nadahnemo za naš život, naše vrijeme, ovaj naš i vaš prostor kojeg ste krvlju svojom zalili da raste i cvjeta u miru i ljubavi. Budite našim nadahnućem i utjehom u vremenu u kojem živimo da bismo unatoč svim izazovima današnjeg svijeta ostali vjerni Bogu i božjim zapovijedima«, rekao je u propovijedi fra Ivan.

Vjernicima se obratio i širokobriješki gvardijan fra Branimir Musa, te pri kraju sv. mise fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva. Vicepostulatura nastoji prikupiti svjedočenja i građu koji bi pomogli u postupku uzdizanja hercegovačkih franjevaca na čast oltara. Zbog toga su pozvani svi oni koji nešto o svemu znaju, tako da su nazočili samom događaju ili su o tome čuli od nekoga tko je nazočio, da o tome što prije obavijeste Vicepostulaturu.

U II. svj. ratu poginulo je 66 hercegovačkih franjevaca. Pobili su ih komunisti u vrlo kratkom roku. Jedan je ubijen 1942., jedan krajem 1944., a svi ostali od siječnja do srpnja 1945. Srednja im je životna dob bila 41 godina. Danas se zna za grobove njih 30.

Na Širokom Brijegu komunisti su 7. veljače ubili i zapalili 12 franjevaca te zatrli glasovitu Franjevačku klasičnu gimnaziju. Sveukupno su iz širokobriješke samostanske zajednice pogubili 30 franjevaca. U samostansku crkvu na Širokom Brijegu preneseni su posmrtni ostatci 21 pogubljenog franjevca.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x